FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ-ov kodeks o ponašanju u kampanji osim koalicijskih partnera potpisao samo Štrljić

Autor: pgas
SPLIT, 3. svibnja 2013. (Hina) - Ispred splitskoga HNK danas je na poticaj HDZ-ovih kandidata za gradonačelnika Vjekoslava Ivaniševića i župana Zlatka Ževrnje potpisivan kodeks o postupanju kanadidata i stranaka na lokalnim izborima kojim se zagovara prakticiranje političke kulture bez međudosbnog vrijeđanja, no, osim predstavnika HDZ-ove koalicije, potpisao ga je samo predsjednik splitskih laburista Milan Štrljić.

Kandidati, političke stranke i koalicije u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2013. godine obvezuju se uzajamno poštovati, poštovati kandidate s drugih lista, cijeniti mišljenje drugih i njihovo osobno dostojanstvo, privatnost i prava, navodi se među ostalim u kodeksu.

Na potpisivanje kodeksa pozvane su sve stranke i kandidati u Splitu, ali su ga danas, uz Ivaniševića i Ževrnju, potpisali samo predstavnici HDZ-ove koalicije; HSP-a dr. Ante Starčevića, HČSP-a, HSLS-a, HDS-a i nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak te predsjednik splitskog ogranka Hrvatskih laburista Milan Štrljić, koji nije član te koalicije.

Milan Štrljić, podupirući takav kodeks, izrazio je žaljenje što su "dovedeni u situaciju da se pokreće jedna takva inicijativa".

"Još je žalosnije što se mnoge stranke nisu odazvale pozivu na potpisivanje ovog kodeksa i kao da nisu svjesne stanja u Splitu i Hrvatskoj", istaknuo je i dodao kako "i dalje naginjemo nepotrebnim ideološkim podjelama umjesto da se složimo i zajedno nađemo izlaz".

"Kako se možemo složiti oko projekata ako se ne možemo složiti oko kodeksa ponašanja?" upitao je Štrljić.

Ivanišević je rekao da će taj kodeks biti dostupan u sjedištu splitskoga HDZ te očekuje da će ga sljedećih dana potpisati još neke stranke i kandidati.

"U politici moramo slijediti puteve viteštva, a to podrazumijeva korektan odnos i uvažavanje onoga tko je ‘na drugoj strani’, bez poruka mržnje, zloće i objeda", rekao je Ivanišević.

Ževrnja je rekao, objašnjavajući razloge za pokretanje tog kodeksa, kako je u Splitu "puno kandidata koji u nedostatku argumenata i vlastitih djela u svojem životu i konkretnih programa za ove izbore posežu za nekim sredstvima koja nisu uobičajena i tog se trebamo sramiti". Na pitanje na koga konkretno misli da ga se u Splitu treba sramiti, Ževrnja je odgovorio kako će to glasači prepoznati.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙