FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka ublažila uvjete Gazpromu za kupnju glavnog plinskog dobavljača

Autor: vmom
ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Grčka je pristala izmijeniti određene uvjete planirane privatizacije dobavljača prirodnog plina DEPA-e, čime je otvoren put ruskom energetskom divu Gazpromu da podastre ponudu o njegovoj kupnji, prenose europski mediji izjave izvora bliskog pregovorima.

Državna agencija za privatizaciju HRADF finalizirala je uvjete prodajnog ugovora u petak prema kojima je smanjen iznos koji je kupac DEPA-e dužan dati za polog kao jamstvo prije odobrenja regulatornih vlasti, piše u ponedjeljak EurActiv.

"Jamstvo je prepolovljeno na 10 posto prodajne cijene", kazao je grčki dužnosnik za Reuters pod uvjetom da ostane neimenovan.

HRADF je također objavio da će kupcu isplatiti nadoknadu ako DEPA ne uspije naplatiti neplaćene račune recesijom pogođenih klijenata.

"Jamčimo do iznosa od čak 180 milijuna eura neplaćenih računa ne budu li podmireni do 31. prosinca 2015.", kazao je dužnosnik.

Financijski isrcpljena Grčka primorana je prodavati velike dijelove svoje imovine. Lani su tri ruske kompanije, uključujući Gazprom, iskazale interes za kupnju grčkih plinskih kompanija DEPA i DESFA, pri čemu je ponude podastrlo 17 ponuđača iz 12 zemalja.

Grčka vlada nada se tom prodajom pribaviti najmanje dvije milijarde eura.

Državni dobavljač plina DEPA procijenjen je na milijardu eura, dok je njezin distribucijski ogranak DESFA procijenjen na 500 milijuna eura, piše među ostalim EurActiv.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙