FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski premijer u Njemačoj radi jačanja posebnih odnosa

Autor: bnov
BERLIN, 26. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Predsjednik kineske vlade Li Keqiang sastat će se u nedjelju u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel, u okviru njegove prve turneje po inozemstvu, u vrijeme dok dok Kina i Njemačka nastoje osnažiti svoje odnose i smiriti kinesko-europske trgovinske tenzije.

Kineski čelnik koji je dužnost preuzeo u ožujku doputovao je u subotu u glavni grad Njemačke u trodnevni posjet koji bi trebao završiti u ponedjeljak.

U četvrtak i petak bio je u Švicarskoj na potpisivanju memoranduma o sporazumu slobodne razmjene. Sporazum s Bernom prvi je koji je Kina zaključila s jednim od 20 prvih svjetskih gospodarstava i Švicarska se nada njegovu službenom potpisivanju u srpnju.

Lijev boravak u Njemačkoj, jedinoj etapi među 27 zemalja EU-a, pokazuje da Peking namjerava njegovati svoj poseban odnos s prvim europskim gospodarstvom, smatraju analitičari.

Njemačka je nadaleko najveći europski trgovinski partner Kine. Kinesko tržište ključno je za njezinu automobilsku industriju.

Razmjena dvije zemlje dosegla je 144 milijardi eura 2012., prema njemačkim službenim brojkama.

Lijev posjet počet će u Potsdamu, blizu Berlina, u palači Cecilenhof gdje su Staljin, Truman i Churchill održali 1945. konferenciju o poslijeraću u Europi i Aziji.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙