FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry: predsjednički izbori u Iranu netransparentni

Autor: rtom
TEL AVIV, 24. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry osudio je u petak u Tel Avivu "nedovoljnu transparentnost" predsjedničkih izbora u Iranu jer su iz utrke isključena dvojica vodećih kandidata.

"Zbog nedovoljne transparentnosti veliki su izgledi da popis prihvaćenih kandidata ne odražava volju većine iranskog naroda", rekao je Kerry na kraju posjeta Izraelu i Palestinskim područjima.

Vijeće čuvara revolucije, tijelo od 12 osoba koje imenuje izravno vrhovni vjerski vođa, a ne narod, isključilo je "stotine potencijalnih kandidata prema nejasnim kriterijima", rekao je Kerry.

Vijeće čuvara odbilo je kandidaturu bivšeg predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija i Esfandiara Rahima Mašajea, bliskog suradnika predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, za izbore 14. lipnja.

Prihvatilo je kandidature osmero ljudi među kojima su osobe bliske vrhovnome vođi Aliju Hamneiju. Kerry je u Tel Avivu, najglasnijem kritičaru iranskog nuklearnog programa, rekao da Washington želi "mirno rješenje iranskog nuklearnog pitanja u interesu regije i svijeta".

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙