FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen postupak mirenja u Kaštelanskim staklenicima

Autor: pgas
KAŠTEL ŠTAFILIĆ , 24. svibnja 2013. (Hina) - Uprava Kaštelanskih staklenika d.d. i vodstvo Hrvatske udruge sindikata (HUS) završili su danas jednomjesečni postupak mirenja te je uklonjena opasnost od pokretanja stečaja nad tom tvrtkom i štrajka kojim su prijetili radnici, izvijestili su danas direktor te tvrtke Mario Paladin i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

„Današnjim završetkom postupka mirenja uprava Kaštelanskih staklenika zajamčila je da će radnicima biti isplaćene tri zaostale plaće za veljaču, ožujak i travanj ove godine s pripadajućim kamatama“, rekao je Matijašević novinarima nakon današnjega završnoga pomirbenog sastanka s upravom tvrtke.

Po njegovim riječima, dogovorili su se da će te tri neisplaćene plaće, zbog čega su radnici prijetili štrajkom, biti isplaćene u siječnju 2014. jer financijski prihodi te tvrtke trenutačno ne omogućavaju podmirivanje tih obveza.

U postupku mirenja dogovorili su se da će radnicima kojima je bez njihova znanja napravljen prekid rada 1996. godine biti osigurane otpremnine od 6400 kuna za svaku godinu radnog staža, a za radnike kojima nisu imali takav prekid rada osigurana je otpremnina od 5000 kuna za svaku godinu radnog staža, objasnio je Matijašević.

Po njegovim riječima, takav dogovor u vezi s otpremninama radnicima je povoljniji od prvobitnog prijedloga uprave Kaštelanskih staklenika po kojem je bila predviđena „fiksna“ otpremnina od 40.000 kuna bez obzira na godine radnog staža.

„Završetkom postupka mirenja omogućen je nastavak proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u Kaštelanskim staklenicima koji su toliko potrebni Hrvatskoj, a uvoze se u našu zemlju“, istaknuo je Matijašević.

Paladin je rekao da su Kaštelanski staklenici u procesu restruktuririranja i financijske konsolidacije, čemu će pomoći i postignuti dogovor o mirenju.

„Kada sam u siječnju ove godine preuzeo dužnost direktora tvrtke, u njoj je bilo 136 zaposlenih s nepovoljnom dobnom strukturom te smo počeli proces zbrinjavanja i trenutačno imamo oko 90 radnika. To znači da smo mjesečne troškove plaća, koji su bili 900.000 kuna i koji su godinama kočili razvoj tvrtke jer je bilo previše radnika, sada uspjeli svesti na 550.000 kuna“, objasnio je Paladin.

Po njegovim riječima, Kaštelanski staklenici trenutačno imaju devet hektara zemljišta u obradi za poljoprivrednu proizvodnju. Ta će tvrtka radno vrijeme ubuduće organizirati tako što će zaposlenima radnim danom skraćivati posao, ali radno vrijeme nadoknadit će vikendom zbog stalne potrebe njege poljoprivrednih proizvoda u Kaštelanskim staklenicima.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙