FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: IV. modul zdravstvenog odgoja bavi se "još uvijek osjetljivim pitanjima"

Autor: amat
ZAGREB, 22. svibnja 2013. (Hina) - Iako su ukidajući novi Kurikulum zdravstvenog odgoja ustavni suci u više navrata istaknuli da njihova zadaća nije ocjenjivanje javne politike u jednoglasno prihvaćenoj odluci stoji da se sporan IV. modul o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te odgovornom spolnom ponašanju bavi "u našem društvu još uvijek osjetljivim pitanjima".

Pokrečući postupak za ocjenu ustavnosti zdravstvenog odgoja Ustavni sud zauzeo je stav da država nije ispunila svoju "proceduralnu ustavnu obvezu" da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

I premda je ukinuto provođenje cijelog Kurikuluma ustavni suci spornim su ocijenili tek njegov IV. modul.

"Ustavni sud ocjenjuje neprihvatljivim da stupanju na snagu propisa takvog sadržaja i takve pravne snage nije prethodilo davanje mišljenja vijeća roditelja niti je u proces bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, a nije bila provedena ni javna rasprava unutar demokratski organizirane institucionalne procedure (barem) o sadržajima tog odgoja za koje se razumno moglo pretpostaviti da će izazvati kontroverze u društvenoj zajednici".

U odluci se navodi i da je "kasniji tijek događaja" pokazao da stupanju na snagu ukinutog propisa nije prethodila ni cjelovita priprema u "tehničkom, organizacijskom i edukacijskom smislu".

Osvrčući se na IV. "društveno osjetljiv" modul Ustavni je sud ustvrdio da unatoč njegovim prihvatljivim ciljevima "nije potrebno posebno argumentirati" da je "ipak riječ o temama koje roditelji, u pravilu, doživljavaju kao područje u kojem se moraju uvažavati jamstva slobode i zaštite njihovih osobnih vjerskih ili filozofskih uvjerenja".

Smatraju da je to "samo po sebi dostatno" da stvori obvezu za državu i njena tijela da roditeljima i njihovoj djeci osigura objektivno i kritičko, pluralističko i tolerantno ozračje u kojem će se ti ciljevi djelotvorno ostvarivati uključujući i obvezu države da provedba nastavnog programa IV. modula bude oblikovana neutralno, uz aktivno i djelotvorno sudjelovanje roditelja.

"Iako uloga Ustavnog suda nije da ocjenjuje javne politike njegova zadaća jest da ocjenjuje procese i ishode pravnog utvrđivanja pojedinih područja na koja se te javne politike odnose. Ni sredstva ni ciljevi javnih politika ne predstavljaju prostor apsolutne slobode države", navodi se u odluci.

Ustavni sud naglasio je i da njihova odluka ne sprječava, već potiče nadležna tijela da zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama "sustavno i sveobuhvatno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima".

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙