FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: rekordi na inozemnim burzama bez utjecaja na Crobexe

Autor: scvi
ZAGREB, 22. svibnja 2013. (Hina) - I dok vodeći svjetski burzovni indeksi gotovo svakodnevno ruše rekorde, na Zagrebačkoj burzi Crobexi se već neko vrijeme ne mogu othrvati negativnom raspoloženju, dok su prometi svakim danom sve niži, a slično se očekuje i danas.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobexi su u minusu šesti trgovinski dan za redom - Crobex je jučer pao za 0,36 posto, na 1.879 boda, najnižu razinu od sredine siječnja.

Crobex10 je oslabio 0,40 posto, na 1.067 boda te je na najnižoj razini od početka veljače.

Najveći promet ostvaren je dionicom Jadranske banke, 900 tisuća kuna, a cijena joj je ostala na 1.000 kuna.

Nije se mijenjala ni cijena dionici HT-a, koja je dan završila na 211 kuna, uz 804 tisuće kuna prometa.

U građevinskom sektoru, dionica Instituta IGH oslabila je jučer 4,17 posto, a Ingre 5,80 posto. Dionici Dalekovoda, pak, cijena je jučer porasla za 1,78 posto. Dalekovod je na Burzi objavio i da je Nadzorni odbor te tvrtke danas raspravljao o zaprimljenoj obvezujućoj ponudi za dokapitalizaciju u ime društva Konsolidator, koje je u većinskom vlasništvu Nexus Private Equity Partnera. O ponudi su raspravljali Nadzorni odbor i Uprava Dalekovoda, ali nisu donijeli nikakve odluke nego su od ponuditelja zatražili dodatna pojašnjenja i informacije, pa će se rasprava nastaviti na sljedećoj sjednici Nadzornog odbora, 27. svibnja.

„Kao i proteklih dana, očekujem i danas nizak obujam trgovanja. Kako sada stvari stoje, svibanj će biti daleko najlošiji mjesec po likvidnosti od početka godine. Očekivanja su nam bila veća s obzirom na dobar start godine. Crobexi bi danas mogli stagnirati, jer je očito da nemaju snage za uspon iako na inozemnim burzama indeksi svakodnevno ruše rekorde“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer su nakon izjava dužnosnika američkog Feda splasnula strahovanja od ukidanja poticajnih monetarnih mjera. Dow Jones ojačao je 0,34 posto, na 15.387 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 1.669 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 3.502 boda, najvišu razinu od listopada 2000. godine.

Posljednjih je tjedana najvažnije pitanje među ulagačima hoće li američka središnja banka smanjiti ili čak sasvim ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica kojima mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca.

Ulagače je jučer ponešto umirio William Dudley, predsjednik Fedove podružnice u New Yorku, kazavši da nije siguran hoće li središnja banka smanjiti ili povećati iznose za kupnju obveznica, s obzirom na nesigurne gospodarske izglede. Danas se s nestrpljenjem iščekuje istup predsjednika Feda Bena Bernanke u Kongresu.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući novim rekordima Dow Jonesa i S&P 500 indeksa na Wall Streetu te potvrdi japanske središnje banke da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku. Na europskim burzama prevladava jutros oprez.

„I dok se na inozemnim burzama stalno špekulira o korekcijama, najvažniji indeksi i dalje su u usponu. Kad bi taj uspon bio strelovit, bili bismo na oprezu, no dok indeksi postupno rastu, nije zabrinjavajuće. Ipak, valja napomenuti da tehnički signali već neko vrijeme upućuju na prekupljenost najvažnijih inozemnih burzi“, navodi Bošković.

Na domaćem tržištu, pak, Bošković ne očekuje u skorije vrijeme jačanje prometa i indeksa.

„Pred nama je ljeto, kad obujam trgovanja uobičajeno slabi. A nakon prošlotjedne oštre korekcije cijene dionice Ericssona Nikole Tesle uslijed isteka prava na sudjelovanje u isplati dividende te oštre korekcije cijena dionica u građevinskom sektoru zbog najavljenih restrukturiranja i pokretanja predstečajnih nagodbi, u lipnju nas čeka i ex-dividend date za HT“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙