FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry u Omanu o prodaji oružja, Iranu i Siriji

Autor: vkla
WASHINGTON, 21. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry uputio se u utorak u Oman na potpisivanje 2,21 milijardu dolara vrijednog ugovora o prodaji oružja, a tijekom posjeta će s omanskim dužnosnicima također razgovarati o Siriji i Iranu, potvrdili su za Reuters američki dužnosnici.

Očekuje se da će Oman potpisati pismo namjere o kupnji sustava protuzračne obrane u cilju zaštite od raketnih projektila, bespilotnih letjelica i borbenih zrakoplova, kazao je visoku dužnosnik State Departmenta. Radi se o kupnji bitnica, lakih protuzračnih raketnih sustava Avenge,r naoružanih projektilima Stinger, i najmodernijih raketnih projektila zrak-zrak srednjeg dometa. Potpisivanje bi trebalo uslijediti u srijedu, ali još uvijek se pregovora o odredbama ugovora.

Oman se nalazi nasuprot Iranu u Hormuškom tjesnacu kroz koji prolazi oko 40 posto svjetske nafte. Ta arapska zemlja je jedna od američkih saveznica u području Perzijskog zaljeva, ali istovremeno održava dobrosusjedske odnose sa šijitskom Islamskom Republikom. Upravo će Iran biti jedna od tema razgovora šefa američke diplomacije i omanskih dužnosnika, a razgovarat će i o stanju u Siriji.

Nakon Omana, Kerry putuje u četvrtak u Izrael gdje je vladajuća koalicija upravo danas, pred njegov posjet, iznijela podjeljeno stajalište o palestinskoj državnosti. Glavna mirovna pregovaračica s palestinskom stranom i čelnica manje centrističke stranke u koaliciji, Tzipi Livni, izjavila je pred parlamentarnim odborom da njezina politika, kao i politika premijera Benjamina Netanyahua, zagovara rješenje o dvije države za dva naroda. Tome se pak protive članovi krajnje desne stranke Bayit Yehudi.

Prema riječima čelnika te stranke Orita Strucka, "dvije države za dva naroda možda jest Netanyahuovo stajalište, ali nije službeno stajalište vlade". Ono nije dio temeljnih smjernica vlade, ustvrdio je Struck.

(Hina) xvk ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙