FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi i dalje pod pritiskom?

Autor: neba
ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Pod pritiskom oštrog pada cijena dionica u građevinskom sektoru, Crobex indeks Zagrebačke burze jučer je zaronio na najnižu razinu od sredine siječnja, a kako nema poticajnih vijesti, i danas bi mogao biti pod pritiskom, premda nešto manjim nego jučer.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 4 nastavak pada.

Crobex indeks jučer je pao 0,64 posto, na 1.886 bodova, najnižu razinu od 18. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.886 bodova. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,28 posto, na 1.071 bod, najnižu razinu od 22. veljače.

U prva tri mjeseca Crobexi su skočili više od 15 posto, no posljednjih tjedana ti su dobici splasnuli, pa je sada, u odnosu na početak godine, Crobex u plusu 8,4, a Crobex10 10,3 posto.

Redovni promet iznosio je jučer oko 8 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak.

Najveći gubitnik bio je građevinski sektor, jer su postupci predstečajnih nagodbi i restrukturiranja rezultirali oštrim padom cijena dionica nekoliko građevinskih tvrtki.

Gubitnica dana bila je dionica Instituta IGH, koji je u petak objavio da je predao zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, nakon što ga je nedavno Porezna uprava blokirala zbog poreznog duga većeg od 9,4 milijuna kuna. Cijena te dionice potonula je gotovo 30 posto, na 240 kuna, uz 816,6 tisuća kuna prometa.

Veliki pad cijene, za 15,2 posto, zabilježio je i Dalekovod, koji je u sklopu restrukturiranja društva predložio dokapitalizaciju, koja bi išla po znatno nižoj cijeni od trenutne tržišne cijene dionice, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

Pod pritiskom prodaje našle su se i ostale dionice građevinskim kompanija, pri čemu su dionica Tehnike i Viadukta pojeftinile oko 5,7, a Ingre 4,7 posto.

„Na domaćem tržištu ponovno očekujem slično raspoloženje kao i jučer - Crobexi bi mogli biti u crvenome, a u najvećem fokusu mogle bi biti građevinske dionice, ponajviše IGH zbog pokretanja postupka predstečajne nagodbe“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

No, kako dodaje, cjenovni minusi mogli bi biti manji nego jučer.

A poticaji ne stižu ni sa svjetskih tržišta. Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer se ulagači plaše korekcije cijena dionica nakon snažnog rasta od početka godine.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 15.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 posto, na 1.666 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 3.496 bodova.

U prvom dijelu trgovanju Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove rekordne razine, zahvaljujući najavama preuzimanja, kao što je ponuda Yahooa od 1,1 milijardu dolara za kupnju tvrtke Tumblr.

Međutim, kasnije su, zbog nedostatka novih makroekonomskih podataka i vijesti iz kompanija, indeksi izgubili početne dobitke.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, kao i na europskima, jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, dok nagađaju hoće li američka središnja banka i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

„Najvažniji burzovni indeksi na rekordnim su razinama, pa su investitori skloni dobitonosnim prodajama, stoga će se vjerojatno indeksi nešto korigirati“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙