FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

CIUDAD DE GUATEMALA

Ustavni sud Gvatemale poništio je presudu od 10. svibnja kojom je bivši diktator Efrain Rios Montt bio proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti tijekom najkrvavije faze 36-godišnjeg građanskog rata u zemlji i osuđen na 80 godina zatvora. Ustavni sud je u ponedjeljak po lokalnom vremenu odredio da se proces protiv Montta vrati na stanje od 19. travnja kada je jedan od sudaca suspendirao proces zbog spora oko nadležnosti sudaca. Ustavni sud smatra da odbijanje Monttovih zahtjeva za izuzećem nekih sudaca nije bilo u skladu s procedurom. Nije jasno kada bi se suđenje moglo nastaviti. Rios Montt (86) preuzeo je vlast u Gvatemali državnim udarom 1982. godine. Optužen je za provedbu politike "spaljene zemlje" u kojoj su njegovi vojnici masakrirali tisuće domorodačkih seljana za koje se sumnjalo da pomažu ljevičarske pobunjenike. On je na suđenju tvrdio da je nedužan.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping održat će početkom lipnja summit u Kaliforniji, što će biti njihov prvi susret otkako je Xi u ožujku preuzeo vlast u svojoj zemlji, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća. Obama i Xi sastat će se 7. i 8. lipnja u okolici Palm Springsa, 160 km istočno od Los Angelesa kako bi "temeljito pretresli cijeli niz bilateralnih, regionalnih i međunarodnih pitanja", dodaje američko predsjedništvo u priopćenju. Dvojica čelnika će "razgovarati o napretku i o teškoćama koji su obilježili američko-kineske veze u zadnja četiri desetljeća te o načinima unaprjeđenja buduće suradnje, uz konstruktivno uklanjanje nesporazuma", rekla je Bijela kuća.

NEW DELHI

Kineski premijer Li Keqiang rekao je u utorak da Kina želi još više otvoriti svoje tržište indijskim proizvodima kako bi se smanjila trgovinska neravnoteža između dvaju azijskih orijaša. "Što se tiče indijske zabrinutosti zbog trgovinskog deficita, Kina želi da više indijskih proizvoda ima pristup kineskom tržištu", rekao je u govoru pred poduzetnicima u saveznoj prijestolnici New Delhiju. "Siguran sam da smo kadri smanjiti trgovinsku neravnotežu između naših dviju zemalja", dodao je. Kina je najveći trgovinski partner Indije i njihova trgovinska razmjena iznosila je lani 66,5 milijarda dolara, rekao je zamjenik kineskog ministra trgovine Jiang Yaoping. No u toj trgovini Kina ima znatnu prevagu. Trgovinski suficit Kine iznosio je 2012. godine 29 milijarda dolara. Dvije zemlje žele do 2015. dosegnuti trgovinsku razmjenu od 100 milijarda dolara.

JERUZALEM

Izraelski vojnici su tijekom noći na utorak uzvratili paljbu pošto je na njih zapucano iz Sirije, priopćila je izraelska vojska. "Noćas je otvorena vatra na ophodnju izraelske vojske u blizini sirijske granice, na Golanskoj visoravni. Nitko nije ranjen. Vozilo je oštećeno. Vojnici su uzvratili preciznom paljbom i pogodili su mjesto s kojega je na njih pucano", piše u priopćenju. "Vojska je zabrinuta zbog nedavnih izgreda na sjeveru zemlje i podnijela je prigovor protiv snaga Ujedinjenih naroda zaduženih za nadzor tog područja", dodaje se u tekstu. Sličan izgred se dogodio u noći na ponedjeljak kada je iz Sirije zapucano na sektor Golana pod izraelskom okupacijom.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙