FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Uoči posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Velikoj Britaniji, britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. Velika Britanija je položila isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora. "Ujedinjeno Kraljevstvo danas je i službeno završilo ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma", kaže se u priopćenju ministra vanjskih poslova Williama Haguea koje je dostavilo britansko veleposlanstvo u Zagrebu. Kad Hrvatska 1. srpnja uđe u EU, "bit će to povijesni trenutak i za Hrvatsku i za EU, kulminacija šestogodišnjih, dosad najtežih pristupnih pregovora", drži Hague. Josipović će posjetiti Veliku Britaniju od 22. do 24. svibnja gdje će se sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II., premijerom Davidom Cameronom te drugim visokim britanskim dužnosnicima.

ZAGREB - Crna Gora raduje se što je Hrvatska na pragu ulaska u Eurospku uniju jer tako dobiva "još jednog prijatelja u europskoj porodici naroda", rekao je crnogorski veleposlanik u Hrvatskoj Igor Građević u ponedjeljak navečer u Zagrebu na svečanosti u povodu dana nezavisnosti Crne Gore. "Jedino demkratska i socijalno uređena država Crna Gora može ostvariti i krajnji cilj, članstva u Europskoj uniji i NATO-u. Na tom putu i dalje ćemo imati potporu svojih susjeda i europskih partnera", rekao je. "Čestitam Hrvatskoj na pristupanju Europskoj uniji. Od 1. srpnja imat ćemo još jednog prijatelja u porodici naroda", rekao je. "S prijateljima nikada nismo sami". Svečanosti je nazočio i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

SUBOTICA - Skupština Vojvodine usvojila je u ponedjeljak deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, unatoč protivljenju beogradskih stranaka koje su dokument ocijenile kao separatistički. Za deklaraciju je glasovalo 75 zastupnika vladajuće koalicije u Vojvodini koju čine Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), a protiv je bio 21 zastupnik oporbe, u kojoj su Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka. Uoči rasprave o dokumentu na sjednici Skupštine Vojvodine predsjednik vojvođanske vlade i dopredsjednik DS-a Bojan Pajtić rekao je da Vojvodina "neće šutjeti" i da će nastaviti inzistirati na poštivanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru s libanonskim predsjednikom Michelom Sleimanom izrazio zabrinutost zbog prisutnosti Hezbollaha u Siriji, objavila je Bijela kuća. Razgovor je uslijedio nakon napada tijekom vikenda vojnih snaga sirijskog režima, potpomognutog libanonskim Hezbollahom na sirijski grad Qusair smješten blizu granice s Libanonom. "Predsjednik Obama izrazio je bojazan zbog sve jače uloge Hezbollaha u Siriji, čiji se pripadnici na strani Assadova režima što ide nauštrb politici libanonske vlade", stoji u priopćenju Bijele kuće. Obama je Sleimanu kazao kako može računati na američku potporu te je odao priznanje njemu i libanonskom narodu jer su ostavili otvorene granice kako bi primili brojne izbjeglice koji stižu iz Sirije.

CETINJE - Filip Vujanović je u ponedjeljak navečer na Cetinju dao prisegu kao novi predsjednik Crne Gore, čime je počeo petogodišnji mandat na toj dužnosti. Vujanović, koji je već dva puta bio predsjednik, je dao prisegu na svečanoj sjednici parlamenta u Vladinom domu na Cetinju, kojoj nisu bili nazočni zastupnici oporbe, kao ni zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), inače dugogodišnjeg koalicijskog partnera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). Čelništvo SDP-a je odlučilo tijekom dana da inauguraciji Vujanovića bude nazočan samo čelnik te stranke Ranko Krivokapić, i to u svojstvu predsjednika parlamenta. Socijaldemokrati su se protivili Vujanovićevoj kandidaturi za predsjednika Crne Gore, ocjenjujući je neustavnom. Na svečanosti nije bilo zastupnika oporbenih stranaka koje ne priznaju rezultate predsjedničkih izbora, tako da je Vujanović dao prisegu samo pred zastupnicima svoje Demokratske partije socijalista i manjih stranaka, te članova diplomatskog zbora.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Mijanmara Theina Seina da poduzme korake kako bi se zaustavilo nasilje protiv muslimana u toj zemlji i krenulo prema gospodarskim i političkim reformama. Obama je rekao da ga je mijanmarski čelnik uvjerio da namjerava osloboditi još političkih zatvorenika i institucionalizirati političke reforme koje su već započete u zemlji. Thein Sein je rekao da će razriješiti etničke sukobe tako što će sve mijanmarske zajednice uključiti u mirovni proces. Sein je rekao da se njegova zemlja suočava sa teškom zadaćom provedbe reformi ali da su te reforme nužne za razvoj demokracije u Mijanmaru. Dok bude prolazio kroz taj proces Mijanmar će trebati "pomoć i razumijevanje" međunarodne zajednice, uključujući i Sjedinjenih Država, dodao je on.

OKLAHOMA - Najmanje 37 osoba, među kojima sedmero djece, poginulo je snažnom u tornadu koji je u ponedjeljak pogodio šire područje Oklahoma Citya, priopćili su službeni izvori. Snažan tornado, s vjetrom koji je na mahove dostizao brzinu od oko 200 milja na sat, opustošio je šire područje grada. Procjenjuje se da je tornado bio najmanje dvije milje širok kada je prošao kroz Moore, koji se nalazi na južnom dijelu gradskog područja Oklahoma Citya. Sedmero djece poginulo je u osnovnoj školi Plaza Towers u Mooreu. Broj žrtava će vjerojatno porasti, rekla je glavna upraviteljica ureda mrtvozornika Amy Elliott. U Mooreu je evakuirana bolnica a u pomoć je pozvana i Nacionalna garda.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙