FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 20. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - "Ja sam odgovoran za sve, ne skrivam se, tu sam i moram preuzeti odgovornost", izjavio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući na konferenciji za novinare rezultate lokalnih izbora. Kazao je i kako su vremena teška, a ljudi nervozni i apatični te nemaju puno strpljenja dok očekuju promjene na bolje. Za rezulatate izbora rekao je da je, gledajući raspored snaga, situacija ista kao i prije četiri godine kada su županije i gradovi u pitanju. Od rezultata u Zarebu očekivanja su bila veća, priznao je Milanović dodavši i kako je "u Zagrebu već četiri godine na djelu jedna klijentelistička ekipa koja ne vodi grad na europski način.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je danas, na konferenciji za novinare, da je HNS na lokalnim izborima ostvario izuzetno dobre rezultate što mu daje snažan vjetar u leđa i pokazalo je da građani podupiru smjer kojim stranka ide. Rezultat je potvrdio da je, uz HDZ i SDP, HNS jedina ozbiljna politička opcija i jedina stranka građansko liberalnog centra u hrvatskom političkom spektru, istaknula je Pusić. HNS je potvrdio status treće stranke u državi na lokalnoj i regionalnoj razini na isti način na kako tu poziciju jamči i 14 zastupnika na državnoj razini, ustvrdila je Pusić. Ocijenila je da su građani prepoznali HNS-ov rad na lokalnoj razini, ali i u vladi njegovih četvero ministara. Na velikoj većini mjesta gdje smo na izbore izašli sami ili kao nositelji koalicija ostvarili smo rezultat koji daleko nadmašuju rejtinge koje je HNS imao u anketama, rekla je Pusić. Upitana je li rezultat mogao biti i bolji da su još ponegdje koalirali, Pusić je odgovorila da i tamo gdje nisu išli zajedno postigli odlične rezultate - Istra, Dubrovnik, Bjelovarsko bilogorska županija. Na upit tko je pobjednik izbora, Pusić je rekla kako je to, bez daljnjeg, HNS, jer je poboljšao rezultate, budući se postignuti uspjeh mjeri u odnosu na postojeće stanje i on je, kako tvrdi, na lokalnoj i regionalnoj razini "dramatično porastao". HNS je potvrdio dosadašnju poziciju broj osvojenih mandata u predstavničkim tijelima jedinica lokalne samouprave, dok je na razini izvršne vlasti poboljšao rezultat za oko 10 posto. Nakon prvog kruga imamo dva zamjenika župana, dva gradonačelnika, 17 općinskih načelnika, 18 zamjenika načelnika i gradonačelnika, rekla je.

ZAGREB - Zbog neuspjeha na jučerašnjim lokalnim izborima u gradu Zagrebu, Branko Vukšić, dao je ostavku na dužnost potpredsjednika Hrvatskih laburista - Stranke rada, čime automatski prestaje biti članom Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista. "Iako su korijeni neuspjeha Hrvatskih laburista u Zagrebu daleko dublji i kompleksniji od moći i utjecaja jednog makar i visoko pozicioniranog člana stranke, osjećam odgovornost za loše rezultate na lokalnim izborima. Zato dajem ostavku na funkciju potpredsjednika stranke. Tim činom automatski prestajem biti član Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista - Stranke rada", naveo je Branko Vukšić u emailu poslanom danas medijima. Vukšić je na jučerašnjim izborima za zagrebačkog gradonačelnika, prema privremenim neslužbenim rezultatima, dobio 1,97 posto glasova, a lista Hrvatskih laburista za zagrebačku Gradsku skupštinu, čiji je nositelj Vukšić, nije prešla izborni prag, osvojivši 4,84 posto glasova.

VARAŽDIN - Anđelko Stričak kandidat HDZ-a i BUZ-a za župana Varaždinske županije, koji će se zajedno s aktualnim županom Predragom Štromarom (HNS, 49,16% posto) „boriti“ za mjesto župana u drugom izbornom krugu, ocijenio je danas u Varaždinu da je sve moguće na izborima za desetak dana ali da je i prolazak u drugi krug veliki uspjeh. Na današnjoj konferenciji za novinare Stričak, koji je na jučerašnjim izborima osvojio nešto manje od 20 posto glasova birača, ističe da je uspjeh još veći budući da je ostvaren u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, tradicionalno jakom uporištu SDP-a i HNS-a. Za drugi krug Stričak najavljuje nastavak financijski skromne kampanje bez jumbo plakata i plaćenih medijskih oglasa. Po podacima koje će uskoro objaviti, Stričak kaže da je u prvom krugu za njegovu kampanju utrošeno oko 28 tisuća kuna. U HDZ također ističu odlične rezultate na razini cijele županije budući da su povećali broj vijećnika sa 117 na 143, odnosno svaki treći vijećnik, bilo gradskog ili općinskog vijeća odnosno Županijske skupštine dolazi iz redova HDZ-a. Stričak je ujedno najavio početak razgovora sa "svim listama" koje su prošle izborni prag za Skupštinu Varaždinske županije, osim koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS, radi eventualnog formiranja većine u tom predstavničkom tijelu.

PULA - Kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH za istarskog župana Damir Kajin, koji je na jučerašnjim izborima dobio 36,2 posto glasova birača, te je ušao u 2. krug izbora s kandidatom koalicije IDS-HNS-Zeleni Valterom Flegom koji je osvojio 47,4 posto glasova, izjavio je danas da u 2. krugu računa na potporu birača Ladonje i Hrvatskih laburista. Osim njih, dodao je Kajin, očekuje i potporu svih demokratski opredijeljenih građane i onih koji jučer nisu izašli na izbore. "Od HDZ-a ne očekujem potporu jer je pakt između HDZ-a i IDS-a zaključen - ne jučer s Karamarkom, nego još davne 2004. godine sa Sanaderom", izjavio je na konferenciji za novinare. Kajin je također pročitao SMS poruku koju je, prema njegovim riječima, jučer članovima HDZ-a poslao predsjednik istarskog HDZ-a i kandidat za istarskog župana Marino Roce, u kojoj, kako navodi, piše: "drage naše HDZ-ovke i HDZ-ovci ne dopustite da crveni, udbaškim metodama postave Kajina za župana". Kajin tvrdi da su slične SMS poruke stizale i iz tajništva IDS-a. "Ovaj smo slučaj prijavili GONG-u i izbornom povjerenstvu", kazao je. Dodao je kako vjeruje da će se u drugom krugu dogoditi "široka sveistarska koalicija" gdje će biti mjesta za svakoga. Kandidat ove koalicije za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin, koji je osvojio 24,66 posto glasova i zajedno s kandidatom koalicije IDS-HNS-Zeleni Borisom Miletić koji je dobio 48,15 posto također ušao u drugi krug, rekao je da je zadovoljan izbornim rezultatom.

SPLIT/IMOTSKI - Prijeteća poruka s natpisom "Ili budite normalni ili vas neće biti" osvanula je jutros na ulazu u prostorije Radio Imotskog nakon emisije o lokalnim izborima koja je emitirana do pola noći, priopćio je danas direktor i glavni urednik te radio postaje Svetimir Mrkonjić koji je ocijenio da je to napad na slobodu medija.

"Oštro osuđujemo napad na slobodu medija bilo koje vrste pa tako i sadržaj ovog grafita koji više govori o autoru poruke nego o našem mediju", navodi u priopćenju. Ističe da Radio Imotski obavlja korektono svoj posao, a ovaj grafit, bez obzira s čije strane dolazio, govori o još uvijek, kod nekih nedozreloj razini demokracije i uvažavanja različitih mišljenja. "Na nama ostaje da i dalje korektno, objektivno i pravovremeno pratimo sva zbivanja u Imotskom i Imotskoj krajini, a politička elita, bez obzira kojoj opciji pripadala, mora se suočiti s činjenicom da demokracija znači podložnost kritičkom mišljenju javnosti", naglašava u priopćenju. Zaključuje da ih ovaj incident neće pokolebati da i dalje služe informiranju javnosti, već će ih motivirati da profesionalno i savjesno obavljaju svoj posao.

ZAGREB - Imate priču kako ste prestali pušiti ili zašto nikada niste niti počeli - javite se na nagradni natječaj koji počinje danas i zaradite policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, pozvao je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji sa udrugom Difrakcija treću godinu za redom organizira natječaj. Natječaj završava 30. svibnja 2013. godine, dan uoči Svjetskog dana nepušenja povodom kojeg se akcija i organizira. Najzanimljivije priče po mišljenju žirija, HZZO će nagraditi jednogodišnjom policom dopunskog zdravstvenog osiguranja, a ukupno će biti dodijeljeno 50 polica. Ocjenjivat će se originalnost, duhovitost, iskrenost i motivacija, ističu iz HZZO-a i napominju kako se svaki „bivši“ pušač može natjecati samo sa jednom pričom. Cilj HZZO-a za provođenje ove kampanje je podizanje svijesti građana o štetnosti pušenja i izravno smanjivanje troškova zdravstvene zaštite.

Detalji o natječaju objavljeni su na web stranici HZZO-a www.hzzo.hr i na www.bivši.hr gdje će po završetku nagradne igre biti objavljen i popis dobitnika nagrada. Priče se mogu slati na mail adresu info@difrakcija.hr, ili na adresu Difrakcija, Labudovac 2, 10 000 Zagreb.

ZAGREB - Bivši državni tajnik Miroslav Kovačić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je bivši glasnogovornik HDZ-a i Vlade, Ratko Maček, još 2007. upozorio tadašnjeg premijera Ivu Sanadera na poslovanje tvrtke po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. "Maček je Sanadera u dva navrata upozorio kako se u novinarskim krugovima priča da Fimi medija dobiva nesrazmjerno puno poslova s državom", kazao je Kovačić, koji je godinu kasnije, nakon odlaska iz Vlade, s Mačekom i sam osnovao marketinšku tvrtku. Maček je Sanaderu, navodno, rekao i da se Fimi medija povezuje s tadašnjim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem koji je tijekom istrage priznao da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. USKOK sumnja da je dio novca završavao u stranačkom crnom fondu, ali i u džepovima dužnosnika među kojima je bio i Sanader. Kovačič tvrdi da Sanader na prvo upozorenje o Fimi mediji nije reagirao, dok je drugi put rekao da će razgovarati s Barišićem. Odgovarajući na pitanja Mačekove i Sanaderove obrane Kovačić je kazao i da Fimi medija nije bila agencija HDZ-a te da ne zna je li uopće išta i radila za tu stranku. Nema saznanja da je ta tvrtka primala bilo kakve donacije za HDZ kao i da su joj se usluge nezakonito plaćale gotovinom. Suprotno Barišićevom istražnom iskazu Kovačić je rekao da on i Maček od bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine u njegovu uredu nikada nisu primili 90 tisuća eura, kojima su navodno plaćene usluge irskoj tvrtki koja je HDZ-u vodila kampanju 2007. "To nije istina, nisam nikad bio s Mačekom u Carinskoj upravi", kazao je Kovačić. Suprotno Barišićevom istražnom iskazu Kovačić je kazao i da s Mačekom, nakon što su osnovali svoju marketinšku agenciju, nisu radili u kampanji HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga. Suđenje se nastavlja sutra.

ZAGREB - Dvojica policajaca koji su jučer zbog obiteljskog nasilja došli intervenirati u sesvetski Belovar zadobili su opekline opasne po život, nakon što je rastrojeni 29-godišnji muškarac po njima, sebi i 65-godišnjem ocu polio zapaljivu tekućinu i zapalio je opuškom. Osim stradalih policajaca ozljede opasne po život zadobili su osumnjičeni, kojeg policija tereti za pokušaj ubojstva i njegov 69-godišnji otac, dok je petogodišnje djete lakše ozlijeđeno, izvijestila je policija. Policajci su jučer poslijepodne došli na "kobnu" intervenciju na poziv 69-godišnjaka, nakon što se rastrojeni muškarac fizički sukobio sa svojom četiri godine mlađom suprugom. Muškarac je navodno prijetio samozapaljenjem, a kad su policajci došli intervenirati polio je po njima, ocu i sebi zapaljivu tekućinu i opuškom izazvao požar. Policajce, koji su s ozljedama opasnima po život prevezeni u Traumatološku bolnicu, posjetili su danas glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i načelnik zagrebačke policije Goran Burušić. U istoj bolnici zbrinut je i osumjičeni muškarac. Ocu je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava, a djetetu u Kliniku za dječje bolesti, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđeno. Zamjenik ministra Evelin Tonković danas je u postaji sesvetske policije izjavio da će MUP sve učiniti da se takvi slučajevi više ne ponavljaju i da krivci za teške ozlijede nanesene policajcima budu kažnjeni "sada i ubuduće".

ZAGREB - Dani zagrebačke arhitekture, s temom "135 godina zagrebačke arhitekture u Europi" održavaju se od 20. do 25. svibnja na raznim lokacijama u Zagrebu, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ). Cilj ovogodišnje manifestacije koja se održava u povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju, je predstaviti Zagreb kao europski grad bogate arhitektonske povijesti. Prikazom povijesti zagrebačke arhitekture i urbanizma koji gradu daju identitet europske metropole - od građevina i projekata Viktora Kovačića, preko Kučana, Richtera, Galića do najnovijih arhitektonskih rješenja - prezentirat će se kako Zagreb posljednjih 135 godina slijedi europske građevinske i arhitektonske trendove. U petodnevnom kolažu predavanja i prezentacija Dani zagrebačke arhitekture osvrnut će se na značajne trenutke u razvoju grada Zagreba, od početka njegove intenzivne urbanizacije, od industrijalizacije grada, prvih hotela, stvaranja novog ishodišta grada prelaskom željezničke pruge na današnjoj Vukovarskoj, prelaska preko Save i izgradnje novozagrebačkih naselja do suvremenih fenomena poput izgradnje "Cityja" na Radničkog cesti. Dane zagrebačke arhitekture otvara danas predavanje Snješke Knežević i Aleksandera Lasla na temu "Razdoblje 1878. – 1918.", koje će obuhvatiti nekoliko izuzetno važnih zagrebačkih građevina kao što su Oktogon, Umjetnički paviljon i Paromlin. U nastavku će se govoriti o jašioni nekadašnje Konjaničke vojarne, danas Laubi - kući za ljude i umjetnost, zgradi Tvornice duhana Zagreb, ali i o brojnim drugim građevinama razdoblja koja su uslijedila, preko Gradske klaonice, Industrijske zone Radničke ulice i Hotela Dubrovnik, do Arene Zagreb, Muzičke akademije i Grada na Savi.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙