FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U gradovima Vukovarsko-srijemske županije bitka između koalicija predvođenih HDZ-om i SDP-om

Autor: dger
VUKOVAR, 20. svibnja 2013. (Hina) - Izbori za gradonačelnike i Gradska vijeća vukovarsko-srijemskih gradova Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka pokazali su kako se glavna bitka vodi između koalicija predvođenih HDZ-om i SDP-om.

U drugi krug izbora za gradonačelnika Vukovara idu dosadašnji vukovarski gradonačelnik, kandidat koalicije SDP-HSU-Zelena lista Željko Sabo (SDP) i kandidat koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčevića-HSLS-DC-BUZ Ivan Penava (HDZ). Sabo je osvojio u prvom krugu 42,51 posto, a Penava 40,33 posto glasova.

U Vinkovcima bitku u drugom krugu vodit će kandidat koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčevića-HSS-BUZ Mladen Karlić (HDZ), koji je krenuo po svoj peti uzastopni gradonačelnički mandat, i koalicije SDP-HSU-Zelelna lista Damir Rimac (SDP). Karlić je u prvom krugu osvojio 43,23, a Rimac 32,44 posto glasova birača.

U Županji će u drugi krug aktualni gradonačelnik i kandidat koalicije HDZ-BUZ Davor Miličević (HDZ) s osvojenih 45,36 posto i kandidat koalicije SDP-HNS-HSU Željko Džoić (SDP) sa osvojenih 21,35 posto glasova.

Pošteđen borbe u drugom krugu je Zvonimir Dragun (HSS), kandidat koalicije HSS-HNS-HSU koji je u prvom krugu s osvojenih 60,67 posto glasova pobijedio dosadašnjeg iločkog gradonačelnika Miroslava Janića (HDZ), kandidata koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčevića-DC-HSLS-BUZ, za kojega je glasovalo 36,67 posto birača.

U drugi krug neće ni dosadašnji gradonačelnik Otoka Josip Šarić (HDZ) koji je ispred koalicije HDZ-HSS-HSP dobio 53,96 posto glasova "potukavši" ostalu trojicu kandidata koji su dobili svaki manje od 18 posto.

Na izborima za Gradsko vijeće Vukovara, koalicija predvođena HDZ-om osvojila je 42,04, koalicija SDP-HSU-Zelena lista 32,02 posto, a izborni prag prešao je još i SDSS koji je osvojio 10,94 posto glasova i po svemu sudeći će i u ovom mandatu vukovarskog Gradskoga vijeća odlučivati o vladajućoj većini.

U vinkovačkom Gradskom vijeću koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića-HSS-BUZ dobila je 40,37, SDP-HSU-Zelena lista 28,46 posto, HDSSB 8,49 posto, a HSLS 6,56 posto glasova.

U Gradskom vijeću Županje najveći broj mandata pripao je koaliciji HDZ-BUZ koja je osvojila 43,43 posto glasova, a izborni prag prešli su još i SDP-HNS-HSU (22,58 posto), PSS-HSP dr. Ante Starčevića (12,75 posto), HDSSB (10,08 posto) i Grupa birača Ivana Grigića (5,09 posto glasova).

U iločkom Gradskom vijeću gotovo su izjednačene koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčevića-DC-HSLS-BUZ (40,53) i HSS-HNS-HSU (40,31 posto glasova). Izborni prag prošao je i SDP s 9,29 posto i HDSSB s osvojenih 5,55 posto glasova.

Najviše glasova u Gradskom vijeću Otoka pripao je koaliciji HDZ-HSS-HSP koja je osvojila 56,90 posto glasova, dok je koalicija HSP dr. Ante Starčevića-HSLS dobila 16,32 posto, SDP-HSU-HNS 15,02 posto, a HDSSB 11,75 posto glasova birača.

(Hina) xzdra ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙