FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka o istarskom županu u drugom krugu, pet gradova u Istri ima gradonačelnike

Autor: dspo
PULA, 20. svibnja 2013.(Hina) - Novi istarski župan bit će izabran u drugom izbornom krugu za petnaest dana s obzirom da je IDS-ov kandidat za župana Valter Flego na današnjim izborima osvojio 47,2 posto glasova dok je kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH Damir Kajin dobio 36,2 posto.

Komentirajući večerašnje rezultate dosadašnji istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić u izjavi za Hinu rekao je kako je IDS postigao odličan rezultat te kako je još jednom potvrdio kako građani, "prepoznaju odgovornu politiku IDS-ovih kandidata".

"Od iznimne je važnosti što je pobijedila politika istine i odgovornosti, a ne politika podmetanja i kaosa" - poručio je Jakovčić dodavši kako će Valter Flego u drugom krugu postati istarski župan i tako preuzeti odgovornost za budućnost Istre.

To je, smatra Jakovčić, sjajna vijest za sve građane koji žele Istri progres i razvitak. Jakovčić smatra kako nije bilo posebnih iznenađenja te kako u gradovima gdje IDS-ovi kandidati za gradonačelnika nisu pobijedili u prvom krugu je to bilo i za očekivati jer, kako je rekao "uložene su enormne količine sredstava da bi se porazio IDS, ali se u tome se ipak nije uspjelo".

Pet je gradova u Istarskoj županiji dobilo gradonačelnike u prvom krugu - Rovinj, Buzet , Novigrad, Umag i Vodnjan, dok će se gradonačelnike u preostalih pet istarskih gradova izabrati u drugom krugu.

U Buzetu su prebrojani svi glasački listići a novi gradonačelnik postao je kandidat koalicije IDS-HSU-Zeleni Siniša Žulić koji je dobio 60,39 posto glasova birača. Dosadašnji gradonačelnik Rovinja i kandidat IDS-a Giovanni Sponza dobio je još jedan mandat sa 64,98 posto glasova. Novi mandat dobio je i kandidat u IDS-ISU-HNS u Vodnjanu Klaudio Vitasović koji je dobio 59,17 posto glasova. Novi mandat gradonačelnika Novigrada uvjerljivo je osvojio i IDS-ov kandidat Anteo Milos s osvojenih 80,01 posto glasova.

U Umagu je pobjedu u prvom krugu odnio dosadašnji gradonačelnik, kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH Vili Bassanese s 55,64 posto glasova birača.

U Puli je kandidat koalicije IDS-HNS-Zeleni Boris Miletić osvojio 48,63 posto a kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDAH Peđa Grbin 24,54 posto pa će se odluka o pulskom gradonačelniku riješiti u drugom krugu kao i u Pazinu gdje je Renato Krulčić (IDS) dobio 44,07, a Ivan Bubić (HDZ) 28,28 posto glasova.

U Poreču nakon obrađenih 82 posto biračkih mjesta vodi Edi Štifanić (IDS) s 44,8 posto, drugi je kandidat grupe birača Rodoljub Kosić- 44,16 posto. U Labinu je Tulio Demetlika (IDS) osvojio 49,22 a Željko Ernečić (SDP) 20,26 posto glasova.

U Bujama su u drugi krug ušli kandidat grupe birača Edi Andreašić sa 47,68 posto glasova te Robert Buzdakin (IDS) sa 28,27 posto glasova birača.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙