FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 17. svibnja

Autor: smar
ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 17. svibnja:

BRIJUNI - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sudjelovat će na Međunarodnom znanstvenom skupu "Nacionalne manjine u demokratskim društvima" gdje će se obratiti prisutnima (9 sati, Hotel "Neptun").

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u nazočnosti direktorice Open Society Mental Health lnitiative Judith Klein, potpisat će ugovor o suradnji u provedbi projekta "Transformacija i deinstitucionalizacija Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb" (10,30 sati, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Savska cesta 66, 11. kat). "Otvoreno društvo" je prije nekoliko tjedana svom sjedištu u New Yorku za ovaj projekt odobrilo sredstva od oko 3,5 milijuna dolara. Transformacija i deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Ministarstva socijalne politike i mladih kojim se žele poboljšati kvaliteta usluga i kvaliteta života osoba s intelektualnim teškoćama.

MEDULIN - U organizaciji SDP-a Medulin održava se tribina pod nazivom "Stanje u gospodarstvu i bitka za radna mjesta", kojoj će nazočiti ministar financija Slavko Linić i saborski zastupnik Luka Denona (11 sati, Hotel Arcus).

SLAVONSKI BROD - Ministarstvo obrane RH i tvrtka Đuro Đaković dogovorili su suradnju na nabavci i opremanju borbenih oklopnih vozila Oružanih snaga oružnim stanicama Protector M151 kalibra 12,7mm. Ugovor o suradnji potpisat će ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Đure Đaković grupe Vladimir Kovačević. (11 sati konferencija za novinare i potpisivanje Ugovora o suradnji, sala za sastanke zgrade Uprave Đuro Đakovića, Dr. Mile Budaka 1).

VUKOVAR - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović svečano će otvoriti obnovljenu Tehničku školu "Nikola Tesla" (11 sati, Blage Zadre 4). Obnova škole trajala je više od tri godine, na poslovima obnove izmijenila su se tri izvođača radova, a zbog pojačanog angažmana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, vukovarski su učenici 3. svibnja uselili u novu školsku zgradu vrijednu više od 13 milijuna kuna.

VELIKA GORICA/ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u sklopu predizborne kampanje u posjetu Zagrebačkoj županiji. U Veliko Gorici izjave za medije (17,55 sati, SRC Kurilovec, Sportska 2a). Potom će se održati središnji predizborni skup u Zagrebu na kojem će, uz predsjednika HDZ-a Karamarka, sudjelovati kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu, Margareta Mađerić, nositelj liste HDZ-a za zagrebačku Gradsku skupštinu, Andrija Mikulić, kandidati za dogradonačelnika Dražan Bilokapić i Ivan Tepeš, nositelji svih lista HDZ-a za Vijeće gradske četvrti Grada Zagreba te članovi Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba. (19,30 sati, Roosveltov trg).

ZAGREB - U organizaciji kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Vladimira Ferdeljija i HSLS-a Trnje održat će se cjelodnevni zabavni program - FERijada Trnje na kojem će kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Vladimir Ferdelji dati izjavu za medije i održati predizborni govor (oko 17 sati). Događaj će grupa Zadruga koja će zasvirati kao glavni headliner popraćeni predgrupom Jiggy Bow te mnogim drugim mladim izvođačima i stand-up komičarima (15 sati, Laoslava Ružičke 28, Vrbik, na igralištu Calimero).

ZAGREB - Završni predizborni skup Pravaškog bloka (12 sati, Trg bana Josipa Jelačić). Na skupu će govoriti nositelj liste za Gradsku skupštinu Ivan Pavić, predsjednici gradskih organizacija HČSP-a i A-HSP-a, Frano Čirko i Miroslav Starček, dopredsjednica HČSP-a i nositeljica liste za Skupštinu Zagrebačke županije Jasenka Haleuš, te predsjednici stranaka Dražen Keleminec i Josip MIljak.

LUDBREG - Ministar branitelja Predrag Matić u sklopu posjeta Varaždinskoj županiji posjetit će Gradsku vijećnicu u Ludbregu (9,55 sati, Trg Svetog Trojstva 14). Nakon toga položit će vijenac na gradskom groblju u Ludbregu (10,20 sati, Ljudevita Gaja bb). Gradonačelnik Grada Ludbrega Marijan Krobot i ministar Matić dat će izjave na medije ispred Hotela Amalija (10,30 sati).

SPLIT - Svečanost otkrivanja Spomenika neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu na početku Rive (12 sati, zapadno od Biskupove palače, kod ulaza u pothodnik). Kako je najavio ured splitskog gradonačelnika, spomenik će otrkiti gradonačelnik Željko Kerum.

ZAGREB - Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola (VSVIVS) Republike Hrvatske organizira Forum struke 2013. koji će se prvi put održati u Hrvatskoj do 19. svibnja, a otvorit će ga pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić (12 sati, Studentsko naselje Stjepana Radića). Manifestacija se održava u Velikoj dvorani SKUC Pauk i kino dvorani Foruma u sklopu Studentskog naselja Stjepan Radić u Zagrebu, a tijekom tri dana posjetitelji će moći upoznati veleučilišta i visoke škole u RH, razne poduzetnike i njihove organizacije kroz veliki sajam poslova, karijera i praksi, skupiti nova znanja kroz razne edukacije i treninge te sudjelovati u humanitarnoj akciji kojoj je cilj skupiti i dodijeliti stipendije budućim studenticama i studentima.

ZAGREB - Potpisivanjen Ugovors o donaciji između EBRD-a i Grada Zagreba i Ugovor o konzultantskim uslugama između Rebel Group International BV i Grada Zagreba za realizaciju Projekta gradnje podzemne garaže s pratećim sadržajima na lokaciji srednjoškolskog igralište Savska-Kačićeva-Klaićeva-Kršnjavoga (10,30 sati, u zgradi Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 372). Ugovore će u ime Grada Zagreba potpisati gradonačelnik Milan Bandić, za tvrtku Rebel Group International su potpisnici odvjetnici Emir Bahtijarević i Mario Krka, a zamjenica direktora za tehničku suradnju EBRD-a Andrea Baldan već je potpisala Ugovor. Osim potpisnika, događanju će prisustvovati i članovi Stručnog povjerenstva Projekta gradnje podzemne garaže te direktorica EBRD Hrvatska i direktor bankarskog sektora pri EBRD-u, Zsuzsanna Hargitai i Davor Inđić.

ZAGREB - Prezentacija projekta "Energane na otpad - spalionice" na kojoj će nazočiti predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko (11 sati, Središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4). Na prezentaciji će biti predstavljeno jedno od rješenja održivog gospodarenja različitih vrsta otpada u skladu sa IPPC direktivom, odnosno najbolje raspoloživim tehnikama kako ih definira Zakon o zaštiti okoliša.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije aktivisti udruga Kontra i Iskorak će simbolično ispred Vlade RH pročitati svoje zahtjeve i razviti veliku zastavu duginih boja na Trgu sv. Marka, nakon čega će svoje zahtjeve službeno uručiti predstavniku Vlade RH (10 sati). Udruge traže usvajanje Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, ukidanje diskrimnacije istospolnih parova u pravu na brak i izvanbračnu zajednicu, uklanjanje svih homofobičnih sadržaja iz školskih udžbenika i uvođenje sustavnog spolnog odgoja kroz školski program te usvajanje izmjena Zakona o državnim maticama koje će omogućiti svim transrodnim osobama da promjene podatke na svojim osobnim dokumentima u skladu sa svojim rodnim identitetom.

Tim istim povodom, održat će se okrugli stol "Drugačije društvo je moguće" (10 sati, Starogradska vijećnica, Ćirilometodska 5). Okrugli stol organiziraju ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske i LGBTQ organizacija civilngo društva Zagreb, Pride, LORI Rijeka i Queer Sport Split. Na okruglom stolu će, između ostalih, govoriti pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Marko Jurčić (Zagreb Pride) i Renato Matić s Odjela za sociologiju na Hrvatskim studijima.

ZAGREB - U povodu završetka treće godine programa Studija o mladima za mlade i promocije 6. studijskog biltena čiji su autori istražili mišljenja ravnatelja škola i općih prilika za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u školski sustav, Mreža mladih Hrvatske organizira okrugli stol "Obrazovanje mladih za budućnost – od učionice do svakodnevnog života" (9 sati, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Trg Petra Preradovića). Cilj okruglog stola je raspraviti pitanje formalnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) u hrvatske škole, kvalitete i ravnopravnog uključivanja učenika u život škole i zajednice te njegove povezanosti s drugim nastavnim područjima, specifično nastavom povijesti. Na okruglom stolu govorit će nacionalni i međunarodni stručnjaci iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, ljudskih prava, multiperspektivne nastave povijesti te rada s mladima.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 4. Zagrebačkog energetskog tjedna, koji se u organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj održava do 18. svibnja, Hrvatski autoklub organizira okrugli stol na temu "Održiva urbana mobilnost" (10 do 12 sati, velika dvorana Hrvatskog autokluba, Avenija Dubrovnik 44). U sklopu okruglog stola okupljenim predstavnicima gradova i lokalnih zajednica predstavit će se projekt Mobile 2020 usmjeren na biciklizam u Republici Hrvatskoj, potrebnu infrastrukturu u prometnom i prostornom planiranju. Ujedno, bit će predstavljen priručnik o bicikliranju sa najboljim europskim iskustvima u implementaciji biciklističkog u gradski promet. Projekt Mobile 2020 pokrenuo je Regionalni centar zaštite okoliša (REC Hrvatska) u suradnji s nizom europskih i domaćih partnera, među kojima je i Hrvatski autoklub, te uz potporu programa Inteligentna energija Europe.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Tomislav Rubić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙