FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: Međunarodna zajednica mora ostati u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 15. svibnja 2013.(Hina) - Međunarodna zajednica mora zadržati prisutnost u Bosni i Hercegovini s izvršnim ovlastima i biti pripravn djelovati u zaštiti interesa i sigurnosti zemlje i građana, rekao je u srijedu visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko američkoj administraciji u Washingtonu.

Iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) priopćeno je kako je Inzko Washingtonu prenio poruku sličnu onoj što ju je u utorak iznio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Sadašnje političke strukture u BiH ne uspijevaju ostvariti osnovne uvjete za upravljanje tom zemljom i njeno napredovanje ka euroatlantskim integracijama a rezultat je to da Bosna i Hercegovina zaostaje za ostatkom regije, bit je Inzkove ocjene.

"Visoki predstavnik smatra da se ova neprihvatljiva situacija može promijeniti a međunarodna zajednica mora zadržati svoje kapacitete i spremnost da radi sa stranama u BiH koje žele zauzeti konstruktivniji pristup. Uzimajući u obzir zastoje i dominantnu politiku podjele s kojom se Bosna i Hercegovina suočava, izvršni mandati međunarodnih institucija i dalje imaju ključni značaj za zaštitu interesa i sigurnosti građana Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju OHR-a.

Inzko ocjenuje kako ne postoje dokazi da je BiH nepovratno na putu ka Europskoj uniji i NATO-u te da stoga ni posao međunarodne zajednice u toj zemlji nije završen.

U New Yorku i Washingtonu Inzko se ovog tjedna sastao a veleposlanicima ključnih država angažiranih u BiH kao i s visokim dužnosnicima američkog State Departmenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost i ureda potpredsjednika SAD-a.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙