FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeća romske manjine: uskraćivanjem novca onemogućava nam se rad

Autor: trub
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine upozorila je danas da joj se, uskraćivanjem novca iz državnog proračuna, onemogućava rad i provedba projekata iz Nacionalne strategije za Rome.

"Jedinom legitimno odabranom tijelu koje zastupa 17.000 Roma na području Republike Hrvatske, Nacionalnoj koordinaciji vijeća romske nacionalne manjine, uskraćivanjem sredstava iz državnog proračuna onemogućava se rad i provođenje projekata predviđenih Nacionalnom strategijom za Rome", navodi Koordinacija u priopćenju.

Upozorava kako Vlada bez prethodnog savjetovanja s Koordinacijom dodjeljuje proračunska sredstva koja se iracionalno troše, na što je, kao i na korupciju "koja se nesmetano događa", bezuspješno upozoravala više puta.

Nadležne institucije, dodaje, upozoravala je i na netransparentan proces legalizacije romskih naselja i objekata, pri čemu osobe zadužene za informiranje o legalizaciji i one koje raspolažu novcima za legalizaciju, navode, ucjenjuju romske obitelji.

"Romska nacionalna manjina svakodnevno živi u strahu od rušenja objekata i kuća, bez financijske potpore za legalizaciju socijalno ugroženim obiteljima, a Vlada Republike Hrvatske ovakvu situaciju dozvoljava i podupire", tvrde u Koordinaciji.

To je, ističu, još jedan pokazatelj kako hrvatski građani, bez obzira na nacionalu pripadnost, nemaju pravo na informacije, te kako u vladajućoj koaliciji nema političke volje za rješavanje problema s kojima se građani svakodnevno susreću. Uz to, dodaju, ne rješavaju se ni razni oblici korupcije.

"Jako smo nezadovoljni trenutnom situacijom, s obzirom da Vlada potpuno ignorira legitimno odabrano tijelo romske nacionionalne manjine na razini Republike Hrvatske", stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙