FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba u RS traži odgovor o financiranju Kusturičina "Andrićgrada"

Autor: rmav
SARAJEVO, 13. svibnja 2013.(Hina) - Zastupnici oporbenih stranaka u parlamentu Republike Srpske zatražili su u ponedjeljak od vlade tog bosanskohercegovačkog entiteta objašnjenje o utrošku novaca iz entitetskog proračuna iskorištenih za financiranje "Andrićgrada", turističkog naselja kojega u Višegradu u istočnoj Bosni gradi redatelj Emir Kusturica uz svesrdnu potporu predsjednika RS Milorada Dodika.

Ovaj zahtjev uslijedio je tijekom rasprave o strategiji razvitka turizma u RS, nakon konstatacije zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Slobodana Popovića da je cjelokupni iznos od oko dva milijuna eura namijenjen poticajima u turizmu već potrošen na Kusturičin projekt, a nitko nema informaciju u što je taj novac zapravo uložen.

"Još se uvijek ne znaju vlasnička prava, a sav novac do sada je dala RS, vlada, javna poduzeća, dok drugi vlasnik Emir Kusturica nije dao ništa", izjavio je Popović.

"Andrićgrad" je projekt kojega po ugovoru zajednički financiraju vlada RS i Kusturičina privatna tvrtka "Lotika", koja je ujedno i vlasnik 51 posto udjela u zajedničkom gospodarskom društvu. Kako stoji na internetskim stranicama tog društva, riječ je o provedbi Kusturičine zamisli "o kamenom srednjovjekovnom gradu inspiriranom djelima i likovima nobelovca Ive Andrića". U obrazloženju projekta navodi se planirana izgradnja Andrićeva instituta, multipleks kina i galerija pa do marine za brodove, hotela i heliodroma.

Kusturica bi u sve to trebao uložiti polovicu potrebnog novca, no nema nikakvih javno dostupnih podataka da je on u "Andrićgrad" do sada uložio bilo što, dok je iz proračuna RS od 2010. godine investirano oko šest i pol milijuna eura.

Glavna služba za reviziju RS u svom je posljednjem izvješću također upozorila kako nema potrebnih podataka o načinu na koji je u "Andrićgrad" investirano dva milijuna eura namijenjenih razvitku turizma.

Uz nejasno financiranje koje potiče sumnje kako je riječ o projektu od kojega izravnu financijsku korist ima Kusturica, spornim se pokazalo i vlasništvo nad zemljištem na kojemu se izvode radovi. Skupina Bošnjaka koji sada žive u inozemstvu najavila je kako će Europskom sudu za ljudska prava tužiti vladu RS i općinu Višegrad jer su im protuzakonito oduzeli vlasništvo nad zemljištem na kojemu niče "Andrićgrad".

Zastupnici iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tijekom rasprave na parlamentu zdušno su branili projekt "Andrićgrada" opisujući ga kao kapitalan za srpsku kulturu, dok je zastupnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Velimir Sakan ustvrdio kako je tvrdnja da je "Andrićgrad" od nacionalnog interesa "smiješna" dodajući kako je jasno da taj projekt nije ekonomski opravdan.

Ministrica turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić ustvrdila je kako u projektu "Andrićgrad" nema ničega misterioznog te je dodala kako ga je do sada posjetilo više od 240 tisuća turista.

Sam Kusturica je ranije, suočen s osporavanjima projekta u Višegradu i pitanjima o novcu koji se tamo troši, izjavio kako je riječ o nastojanjima da se gradnja zaustavi zbog političkih razloga.

Kusturica i Dodik već su najavili kako će u "Andrićgradu" u lipnju 2014. organizirati posebno obilježavanje 100. obljetnice Sarajevskog atentata s nakanom da, kako navode, svijetu objasne pravu istinu o tom događaju.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙