FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael ukida spolnu segregaciju u autobusima

Autor: bcav
JERUZALEM, 9. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Propis koji određuje da izraelske žene moraju sjediti na stražnjem dijelu javnih autobusa uskoro će biti ukinut, objavila je u četvrtak izraelska ministrica pravosuđa najavljujući promjenu zakona kako bi se stalo na kraj pokušajima ortodoksnih Židova da se spolna segregacija proširi svim sferama života.

"Diskriminacija žena na javnim mjestima i u javnim službama ne smije se dopustiti", izjavila je ministrica Tzipi Livni Vojnom radiju.

To je pitanje u središtu rasprave između sekularne većine i ultraortodoksne manjine o načinu života u zemlji u kojoj vjerske vlasti kontroliraju institute poput braka, razvoda ili pogreba.

"Danas sam dala nalog ministarstvu da izradi nacrt zakona kojim će se bilo koji oblik segregacije žena i njihovo ponižavanje na javnim mjestima smatrati kaznenim djelom", napisala je Livni na Facebooku.

To je objavila dan nakon što je glavni državni odvjetnik Yehuda Weinstein preporučio kažnjavanje svih oblika ponašanja koja ženama spriječavaju ravnopravan pristup javnim službama.

Odvajanje žena i muškaraca na autobusnim linijama koje prolaze vjerskim četvrtima te incidenti u kojima su ortodoksni Židovi pljuvali na školarke koje su po njhovoj ocijeni bile odjevene nedolično, izazvale su javni pritisak na vladu da nešto učini po tome pitanju.

U vrijeme kada ultraortodoksnih političara nema u koalicijskoj vladi, administracija premijera Benjamina Netanyahua može lakše pridobiti većinu za antisegregacijske zakone.

"Žene u Izraelu neće sjediti na stražnjem dijelu autobusa. Žene u Izraelu će sudjelovati u državnim proslavama i njihovi će se glasovi čuti na radio postajama i u vojsci", rekla je Livni.

(Hina) xbcav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙