FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Le Pen želi rušiti četvrti pariške periferije i zamijeniti ih tradicionalnom gradnjom

Autor: akoz
PARIZ, 8. svibnja 2013. (Hina/ANSA) - Marine Le Pen, čelnica francuskog krajnje desnog Nacionalnog fronta, zatražila je rušenje velikih stambenih zgrada četvrti na periferiji Pariza i njihovu zamjenu tradicionalnom arhitekturom.

Le Pen je "imperativom" ocijenila rušenje "zgrada izgrađenih između 1955. i 1970. godine" kako bi ih se zamijenilo "habitatom tradicionalne estetike". Njen je prijedlog već sadržan u programu Nacionalnog fronta (FN) dostupnom na internetskim stranicama te stranke.

Po francuskoj krajnjoj desnici, potrebo je "raditi na integraciji urbanizma i arhitekture u prirodni ambijent, uz poštivanje naših tradicionalnih arhitektura".

"Konkretno", objasnila je Le Pen, "jasno je da se ne može neka alzaška kuća napraviti u Bretanji, a bretonska u Provansi".

No, mnoge općine, kritizira čelnica francuske desnice, ne poštuju "estetiku" svog područja. Le Pen takav primjer nalazi, primjerice, u okrugu Seine-Saint-Denis na periferiji Pariza gdje, smatra, "postoji arhitektonska kultura koja je inferiorna spram svih ostalih regija".

Stephane Troussel, socijalistički predsjednik vijeća tog okruga čelnici FN-a uzvratio je rekavši da ima "simplicističke ideje". "Povijest arhitekture nije se zaustavila na galskim selima", rekao je Troussel i dodao da ideje Marine Le Pen pokazuju "rijetku razinu gluposti, nekompetencije i nasilnosti".

Vjerojatno, zaključio je, Le Pen nikada nije čula za arhitekte poput Le Corbusiera ili Niemeyera koji su gradili u Seine-Saint-Denisu.

Seine-Saint-Denis pariški je okrug s najvećim postotkom useljenika, višim od 20 posto, uglavnom iz zemalja Magreba i subsaharske Afrike a procjenjuje se da je islam najraširenija religija među 1,4 milijuna stanovnika okruga. Visoka stopa nezaposlenosti, poglavito mladih, i nezadovoljstvo društvenim položajem 2005. doveli su do nereda i sukoba s policijom koji su se proširili i na predgrađa drugih francuskih gradova. U neredima u listopadu i studenom te godine zapaljeno je oko 9.000 automobila a 3.000 prosvjednika je uhićeno.

U četvrtima na periferiji Pariza snažno je uporište imala i francuska komunistička partija te su neke od njih prozvane "crvenim predgrađima".

Politika Nacionalnog fronta Marine Le Pen, kćeri povijesnog vođe francuske desnice Jean-Marie Le Pena, izrazito je protuuseljenička, posebice spram imigranata koji dolaze iz neeuropskih zemalja. Stranka se, među ostalim, zalaže za nultu toleranciju spram kršenja zakona i deportiranje ilegalnih i nezaposlenih useljenika, te useljenika koji su prekršili zakon.

(Hina) xakoz ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙