FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Degert: Bez novih uvjeta Srbiji iz Bruxellesa

Autor: vili
BEOGRAD, 8. svibnja 2013. (Hina) - Šef izaslanstva Europske unije (EU) u Srbiji Vincent Degert istaknuo je u srijedu u Beogradu da Bruxelles ne mijenja Srbiji postojeće uvjete za prijem niti postavlja nove dodavši da se Beograd nalazi pred posljednjim korakom uoči početka pristupnih pregovora s EU.

"To nije istina, istina je da se EU mijenja i da se mi moramo prilagođavati", rekao je Degert na konferenciji "Kako u pregovore s EU", organiziranoj povodom Dana Europe 9. svibnja.

Sudjelujući u radu konferencije šef izaslanstva EU je istaknuo kako spekulacije o promjenama postojećih i postavljanju novih uvjeta, kojima bi, navodno, Bruxelles otežao pristup kandidatima, "nisu ništa drugo nego mit". On je objasnio da EU očekuje usklađivanje srbijanskih zakona sa zakonodavstvom Unije te ustroj administrativnih kapaciteta za provođenje i primjenu tih zakona, a potom i ispunjavanje svih kriterija za zemlje kandidate sve do prijema u članstvo EU.

Također je savjetovao srbijansku vladu da ne odlaže najteže strukturne reforme za posljednju fazu pregovora, ocijenivši takav pristup "receptom za problem".

Degert je istaknuo i da "pregovori s EU nisu pitanje lobiranja", već "teškog tehničkog rada i usklađivanja s europskim zakonodavstvom", sugerirajući da u procesu pregovora "treba uključiti što više aktera", među kojima i predstavnike civilnog sektora.

Šef izaslanstva EU istodobno je izrazio nadu da će proces ratificiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između (SAP) Srbije i EU biti okončan do 1. srpnja jer ga još mora potvrditi parlament Latvije, posljednje članice EU koja to još nije učinila.

Konferenciju je otvorio srbijanski premijer Ivica Dačić, koji je istaknuo kako je siguran da će Bruxelles Srbiji odrediti datum za početak pregovora i rekao da 1. srpnja očekuje posjet predsjednika Europskog vijeća Herman Van Rompuya Beogradu. "Želimo da Srbija bude dobra vijest u svijetu i isto tako očekujemo da iz Bruxellesa dođe dobra vijest", rekao je premijer na konferenciji.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙