FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je i četvrtak potpredsjednika Europske komisije i povjerenika za transport Siima Kallasa koji je u službenom posjetu Hrvatskoj i s njime razgovarao o prometnoj politici EU čiji je osnovni cilj stvaranje jedinstvenog unutarnjeg prometnog tržišta u funkciji gospodarskog rasta i povećanje konkurentnosti. Kallas je izvijestio predsjednika o EU koridorima, od kojih je jedan dio od izuzetne važnosti za RH, a nalaze se u projektu transeuropske prometne mreže koji je upravo u procesu odlučivanja unutar Europske unije i Europskog parlamenta. Predsjednik Josipović naglasio je u da Hrvatska, uskoro 28. članica Unije, ima izuzetan interes za realizaciju projekata unutar transeuropske prometne mreže. Naglasio je hrvatski interes za izgradnju Pelješkog mosta i očekivanja da će se moći realizirati i iz europskih sredstava.

BRUXELLES - Ured povjerenika za regionalnu politiku Johannesa Hahna potvrdio je u četvrtak da predstudija izvedivosti za Pelješki most još nije gotova i da je prerano za zaključke. "Studija još nije gotova i prerano je donositi zaključke", rekla je Hahnova glasnogovornica Shirin Wheeler. "Ta studija treba pomoći pri donošenju utemeljene odluke o najrazumnijem rješenju povezivanja hrvatskog teritorija. Studija treba pomoći u identifikaciji i analizi svih mogućnosti za povezivanje Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske: te mogućnosti uključuju 'zaštićeni' cestovni koridor, most između Pelješca i hrvatskog kopna, trajektnu vezu, a može biti i kombinacija tih mogućnosti. Kada se dovrši, studija će nam pomoći donijeti utemeljene odluku o najboljoj opciji", rekla je. Wheeler. Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas rekao je u četvrtak u Zagrebu da još nije izabrana solucija o povezivanju juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je ranije u četvrtak da je predstudija izvedivosti koju je naručila EK pokazala je da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga RH s ostatkom države.

KOPENHAGEN - Danska je u četvrtak ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kao pretposljednja, 26. zemlja članica Unije. Danski parlament je jednoglasno sa 113 glasova svih prisutnih zastupnika ratificirao ugovor, uz ocjenu da je Hrvatska potpuno spremna za priključenje Uniji pošto je provela potrebne reforme i ispunila kriterije za članstvo. Uoči ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, hrvatski pristupni ugovor treba ratificirati još samo Njemačka, a očekuje se da će njemački Bundestag to učiniti 16. svibnja. Na sjednici danskog parlamenta bilo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Josipom Lekom koji se uoči glasovanja sastao s predsjednikom parlamenta Mogensom Lykketoftom.

BEOGRAD - U sudaru dva putnička vlaka u tunelu kod Beograda u četvrtak popodne ozlijeđeno je najmanje 22 putnika, među kojima i jedno dijete. U spašavanju putnika sudjelovalo je osam ekipa hitne pomoći, 40-ak vatrogasaca te osoblje Željeznica Srbije. Vlakovi su se kretali u istom smjeru - jedan prema Šidu, a drugi ka Novom Sadu i Subotici, a nesreća se dogodila jer se prvi vlak pokvario i zaustavio u tunelu, a kad je vlakovođa uspio otkloniti kvar i pokrenuti vlak, na stražnji vagon je naletio vlak Beograd-Novi Sad-Subotica. U oba vlaka je bilo više od 100 putnika. Zbog očevida nakon ove nesreće promet na pruzi Beograd-Novi Sad-Subotica i Beograd-Zagreb je u prekidu.

MOSTAR - Prizivni odjel Suda BiH tek će u petak donijeti odluku na žalbe obrane da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i ostalim uhićenima koji su osumnjičeni za koruptivne aktivnosti odredi tridesetodnevni pritvor zbog kašnjenja jedne od žalbi, potvrdili su za medije u BiH u četvrtak iz Suda BiH. "Čekamo da nam se dostavi žalba gospodina (Krešimira) Zubaka koja je poslana poštom. Svi ostali odvjetnici žalbe su uputili faksom", rekli su u Sudu BiH. U međuvremenu je vlast u entitetu Federaciji BiH u potpunoj paralizi jer su nejasne zakonske i ustavne odredbe mogu li Budimirove ovlasti preuzeti potpredsjednici iz reda srpskog, odnosno bošnjačkog naroda, od čega ovisi stupanje na snagu nekoliko zakona ali i imenovanje sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH, koji trebaju ocijeniti je li izglasano nepovjerenje sadašnjem sazivu Vlade Federacije BiH protivno Ustavu ovoga entiteta.

RIM - Papa u miru Benedikt XVI. vratio se u četvrtak poslije podne u Vatikan gdje će umirovljeničke dane provoditi u nekadašenjm samostanu preuređenom posebno za njega, a srdačnu dobrodošlicu poželio mu je njegov nasljednik, papa Franjo, objavila je Sveta Stolica. Benedikt XVI., koji je od svog odreknuća 28. veljače boravio u ljetnoj papinskoj rezidenciji Castel Gandolfo nedaleko od Rima, sletio je poslije podne na vatikanskom heliodromu. Benedikt XVI. je zatim vozilom prebačen do bivšeg samostana "Majka Crkve", preuređenog da bude njegov dom, a Sveta Stolica je objavila da ga je "s velikom i bratskom srdačnošću" dočekao njegov nasljednik na Petrovu tronu, papa Franjo. Bivši papa Nijemac tako se vratio u Vatikan nakon nešto više od dva mjeseca čime počinje neuobičajen suživot aktivnog pape i drugog u miru, u državici površine 44 hektara. Benedikt XVI. je naznačio da se povlači iz javnosti te da će se posvetiti studiju i molitvi i neće se uplitati u upravljanje Crkvom.

LONDON - Još jedan od svjetski poznatih BBC-jevih novinara i urednika, Stuart Hall, priznao je krivnju za spolno zlostavljanje maloljetnika, kao posljednja u nizu britanskih televizijskih zvijezda iz 70-ih i 80-ih godina upletenih u pedofilske skandale. Hall (83), najpoznatiji po vođenju obiteljskog televizijskog 'showa' "It's a Knockout", koji je sve donedavno radio kao BBC-jev nogometni radijski komentator, priznao je 14 slučajeva seksualnog zlostavljanja djevojčica, među kojima je najmlađa imala devet godina. Presuda će mu biti izrečena u lipnju. Hallovo priznanje nastavlja se na skandal u čijem je središtu bio pokojni Jimmy Savile, velika BBC-jeva zvijezda, koju je zbog humanitarna rada kraljica Elizabeta II. proglasila vitezom, a za koju je nedavno otkriveno da je bio upleten u čak 200 slučajeva pedofilije. U srijedu je William Roche, po Guinnessu najdugovječniji glumac u televizijskim sapunicama (za ulogu u "Coronation Streetu" u kojoj nastupa 50 godina) priznao dvije optužbe za silovanje 15-godišnje djevojčice.

KARTUM - Više od 60 osoba smrtno je stradalo u urušavanju rudnika zlata u Darfuru, na zapadu Sudana, objavio je u četvrtak lokalni dužnosnik. "Više od 60 osoba smrtno je stradalo pri urušavanju rudnika", potvrdio je lokalni povjerenik regije Džebel Amir na sjeveru Darfura, kazavši kako je operacija spašavanja u tijeku, a traje od ponedjeljka kada se dogodila nesreća. "Ne mogu vam reći precizne podatke o poginulima, jer nitko ne zna točan broj osoba koje su se nalazile u tunelu", na 40 metara dubine, rekao je.

NAIROBI - Gotovo 260.000 Somalaca, od kojih polovica djece, umrlo je od gladi između listopada 2010. i travnja 2012., tijekom teške krize s hranom izazvane sušom, priopćio je u četvrtak UN. "Glad i teška nesigurnost oko hrane u Somaliji odnijeli su oko 258.000 života između listopada 2010. i travnja 2012., od kojih 133.000 djece mlađe od pet godina", kaže se u izvješću FAO-a, UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu i mreže Fews-net koju financiraju Sjedinjene Države. Glad je odnosila oko 30.000 života mjesečno, između svibnja i kolovoza 2011. Glad koja je zadesila Somaliju između 2011. i početka 2012. zahvatila je oko 4 milijuna ljudi, ili polovicu somalskog stanovništva, a uglavnom je posljedica teške suše na cijelom Rogu Afrike.

BAGDAD - U Iraku je u travnju ubijeno 712 ljudi i to je najsmrtonosniji mjesec od lipnja 2008., prema podacima UN-a u Bagdadu. "Travanj je najsmrtonosniji mjesec od lipnja 2008. U nasilju i terorizmu ubijeno je 712 ljudi, a 1.633 je ranjeno", prema priopćenju misije UN-a u Iraku. Prema izračunu agencije France presse na temelju medicinskih i sigurnosnih izvora, u travnju je smrtno stradalo 460 ljudi. Bagdad je najpogođeniji tim valom nasilja s 211 mrtvih i 486 ranjenih civila, a slijede Dijala, Salahedin, Kirkuk i Ninive, prema priopćenju UN-a.

SEUL - Sjedinjene Države planiraju u četvrtak zatražiti od Sjeverne Koreje da pomiluje Kennetha Baea, američkog državljanina osuđenog na 15 godina teškog rada zbog zločina protiv države. Promatrači vjeruju da će Sjeverna Koreja 44-godišnjeg Baea, rođenog u Južnoj Koreji upotrijebiti u pregovorima s Washingtonom. Američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman, rekao je da SAD zasad ne traži izaslanika koji bi osigurao Baeovo oslobađanje. Nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter koji je već prije putovao u Sjevernu Koreju radi oslobađanja pritvorenih Amerikanaca, rekao je da ne kani putovati onamo, rekla je Carterova glasnogovornica. Carter je već bio u diplomatskim misijama u Sjevernoj Koreji, kao predstavnik američke vlade i kao privatna osoba i humanitarac i pomogao je 2010. da se oslobodi Amerikanac Ailjalon Mahli Gomes koji je bio zatvoren jer je ilegalno ušao u tu izoliranu zemlju.

N'DJAMENA - Najmanje četiri osobe ubijene su u srijedu u pucnjavi u glavnome čadskom gradu, a vlasti vjeruju da se radilo o neuspjelom pokušaju napada na predsjednika Idrissa Debyja, izvijestili su u četvrtak sigurnosni izvori. "Između četiri i osam osoba ubijeno je u sukobima na vojnim barikadama u istočnom dijelu N'Djamene", rekao je policajac koji je želio ostati anoniman. Drugi vojni izvor rekao je kako je u odvojenim sukobima u jednoj stambenoj četvrti ubijeno više desetaka ljudi. Neimenovani vojni dužnosnik rekao je kako je ondje pronađen popis s imenima budućih vladinih dužnosnika.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙