FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zagrebu otvoren Memorijalni centar raketiranja grada 1991/1995.

Autor: dber
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991/1995. otvoren je večeras u središtu grada na obljetnicu granatiranja Zagreba 2. svibnja 1995. kao spomen na sve poginule i ranjene tijekom velikosrpskog napada na Banske dvore i na civilno stanovništvo.

Memorijalni centar u Petrićevoj 4 otvorila je Ana Krhen, supruga poginulog Stjepana Krhena, a tom je događaju nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekavši da je Memorijalni centar važan kako se povijest ne bi zaboravila jer je zaborav gubljenje identiteta.

Među nazočnima bio je i fotograf Mišo Lišanin, autor potresnih fotografija stradalih Zagrepčana u središtu grada 2. i 3. svibnja 1995. kada je velikosrpski agresor, u odmazdi zbog uspješno provedene vojno - redarstvene akcije "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji kasetnim bombama tzv. "zvončićima" gađao zagrebačko gradsko središte, Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve, a potom i više institucija u središtu Zagreba, među kojima i dječju bolnicu u Klaićevoj, Dom umirovljenika Centar i HNK. Tada je poginulo šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno. Opasnost za građane bili su i mnogobrojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

U stalnom postavu Memorijalnog centra su dokumentarni filmovi, dijelovi raketa kojima je napadnut Zagreb, drugi artefakti, fotografije i dokumenti koji svjedoče o tom napadu na civile, kao i o pokušaju likvidacije hrvatskog političkog vodstva u raketiranju Banskih dvora 1991. Osobitu pozornost posjetitelja privukao je dio postava koji je prikazan multimedijski.

Predmete i fotografije Memorijalnom centru darovao je Ured Predsjednika RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Muzej policije i Muzej Grada Zagreba.

Prostor je uređen i postav osmišljen zahvaljujući arhitektici Loredani Stunić i njenim suradnicima te kreativnom timu, profesionalnim fotografima Marinu i Domagoju Topiću.

(Hina) xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙