FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 2. svibnja

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. svibnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 2. svibnja:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu su, među ostalim, nacrti prijedloga zakona o državnim potporama, o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, o normizaciji. Razmatrat će se nacrti prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Zakona o osobnoj iskaznici. Na dnevnom redu je i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture vezano uz provođenje postupka prikupljanja pisama interesa i vođenje pregovora s potencijalnim investitorima u vezi sa sudjelovanjem u postupku restrukturiranja i eventualnoj promjeni vlasničke strukture društva HŽ Cargo d.o.o. te prijedlog odluke o prikupljanju obvezujućih ponuda za promjenu vlasničke strukture trgovačkog društva HŽ Cargo d.o.o. Također, među ostalim, na dnevnom redu je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o prijenosu dionica i poslovnih udjela društava 3. Maj - Motori i dizalice d.d., 3. Maj - Tvornica industrijske i brodske opreme d.d., 3. Maj - Ugostiteljstvo d.o.o. i 3. Maj - STM d.o.o.

ZADAR - Ministarstvo branitelja će na Gradskom groblju u Zadru predstaviti rezultate ekshumacije posmrtnih ostataka osoba stradalih u Domovinskom ratu 1995. godine. Izjave za novinare dat će pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić i predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović (12 sati, Gradsko groblje).

RIJEKA - Sporazum o suradnji u provedbi projekta rekonstrukcije i uređenja kulturno-turističko-poduzetničkog i administrativnog kompleksa Rikard Benčić u Rijeci potpisat će riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. U kompleksu bi se trebao urediti prostor za Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te riječka gradska knjižnica (12 sati, Palača šećerane, kompleks Rikard Benčić, Krešimirova 28/2).

BOROVO/VINKOVCI - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Borova, obilježit će se 22. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. godine u tome mjestu nedaleko od Vukovara. Podno spomen obilježja, vijence će položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva (9 sati). Počast ubijenim policajcima odat će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća i pripadnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata koji će od ulaza u Borovo do spomenika ubijenim policajacima u Borovu proći u mimohodu (13 sati). Misa zadušnica za ubijene policajce bit će služena u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona (11 sati), dok će se na stadionu HNK "Cibalia", u sklopu Memorijala dvanaest redarstvenika, održati atletske utrke (13 sati).

ZAGREB - Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije položit će vijenac na spomen poginulim civilima u raketiranju grada Zagreba kod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtvama 1995. (11 sati, ugao Vlaške i Draškovićeve ulice).

ZAGREB - Grad Zagreb otvara "Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991.- 1995." u spomen na sve poginule i ranjene tijekom velikosrpske agresije na Zagreb. Memorijalni centar se otvara na obljetnicu granatiranja Zagreba 2. svibnja 1995. kada je velikosrpski agresor u odmazdi zbog uspješno provedene vojno - redarstvene akcije "Bljesak" gađao dječju bolnicu u Klaićevoj, HNK, te druge institucije, te su stradali brojni civili. U stalnom postavu Memorijalnog centra u Petrićevoj 4 su dokumentarni filmovi, dijelovi raketa kojima je napadnut Zagreb, drugi artefakti, fotografije i dokumenti koji svjedoče o tom napadu na civile kao i o pokušaju likvidacije hrvatskog političkog vodstva u raketiranju Banskih dvora 1991. godine. Memorijalni centar otvoriti će gradonačelnik Milan Bandić, u prisustvu mnogih uzvanika (18 sati, Petrićeva ulica 4/I).

ZAGREB - "Konvencija o pravima osoba s invaliditetom pet godina poslije stupanja na snagu – gdje smo i kuda idemo?" - naziv je konferencije koju u povodu pete godišnjice od stupanja na snagu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, u Zagrebu organizira Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. O tome koliko je Konvencija utjecala na položaj osoba s invaliditetom u svijetu na konferenciji će govoriti posebni UN-ov izvjestitelj za osobe s invaliditetom Shuaib Chalklen. On od 29. travnja do 3. svibnja boravi u Hrvatskoj kako bi se upoznao s položajem osoba s invaliditetom, a domaćin mu je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak (11 sati, hotel Westin, Ulica Izidora Kršnjavog 1).

SISAK - Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetit će Sisak gdje će razgovarati sa županicom Sisačko-moslavačke županije Marinom Lovrić Merzel nakon čega će dati izjavu za medije (19,30 sati, prostorije Kavane Mali Kaptol, Rimska ulica bb).

ZAGREB - Kandidat grupe birača za gradonačelnika Zagreba Milan Bandić će na konferenciji za novinare predstaviti izborni program i kandidacijske liste za gradonačelnika i Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Tom će prigodom nositelj kandidacijske liste Milan Bandić i predsjednik stranke Zeleni savez - ZELENI Josip-Anton Rupnik potpisati Sporazum o suradnji (15 sati, Europski dom, Jurišićeva 1).

ZAGREB - Koalicija HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS, DC-a, BUZ-a, ZS-a, SP-a i ZL-a predat će kandidacijsku listu s potpisima građana koji podržavaju kandidaturu Stjepana Kožića (HSS) za župana te Damira Tomljenovića (HDZ) i Rudolfa Vujevića (HDZ) za zamjenike župana Zagrebačke županije. Zajedno s kandidacijskom listom za župana, predstavnici političkih stranaka predat će i listu HSS-a te listu HDZ-a i koalicijskih partnera za Skupštinu Zagrebačke županije (12 sati, prostorije Županijskog izbornog povjerenstva, Ulica grada Vukovara 72/V, dvorana 19).

ZAGREB - Predaja kandidacijskih lista koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS za Županijsku skupštinu Zagrebačke županije te predaja potpisa potpore kandidatkinji za županicu Zagrebačke županije Ivani Posavec Krivec. Listu će predati njen nositelj, predsjednik županijske organizacije SDP-a Mihael Zmajlović te predsjednici županijskih organizacija HNS-a Josip Jambrač, HSU-a Stjepan Orgulan i HSLS-a Željko Fadljević. Predaji će nazočiti i kandidati te koalicije za Županijsku skupštinu. Kandidatkinja za županicu Ivana Posavec Krivec potpise će predati u pratnji kandidata za zamjenike Boška Pribičevića i Ivone Beus Richembergh (9 sati, ispred Županijskog izbornog povjerenstva, Ulica grada Vukovara 72/V).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙