FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner Marylanda potpisao ukidanje smrtne kazne

Autor: vkla
WASHINGTON, 2. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Martin O'Malley, guverner Marylanda, potpisao je u četvrtak ukidanje smrtne kazne u toj državi na istoku Sjedinjenih Država koja je tako postala 18. po redu američka savezna država od njih 50 koja je zabranila primjenu smrtne kazne.

Smrtna kazna bit će zamijenjena doživotnom kaznom zatvora bez mogućnosti ranijeg puštanja na slobodu.

Smrtna kazna u Marylandu je bila na snazi od 1638. godine, dok je ta država još uvijek bila britanska kolonija. Ta država nije niti izvršila niti presudila smrtnu kaznu od 2005. godine. Novi zakon, međutim, odnosi se samo na buduće pravosudne presude, dok na izvršenje smrtne kazne u Marylandu čeka pet osoba. Njihova je sudbina u rukama guvernera, objašnjava ravnatelj Informacijskog centra za smrtnu kaznu (DPIC) Richard Dieter.

"Kako je sam guverner predložio zakon o ukidanju smrtne kazne, postoje šanse da potpuno poništi izvršenje smrtne kazne nad petoricom osuđenika koja bi bila zamijenjena doživotnim utamničenjem", rekao je Dieter.

Prema najnovijoj anketi Washington Posta, 60 posto stanovnika Marylanda podržava smrtnu kaznu, dok se protiv smrtne kazne izjasnilo 38 posto stanovnika.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙