FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobit Dalekovoda u prvom kvartalu

Autor: rbel
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Dalekovod grupa je u prvom kvartalu ove godine ostvarila poslovne prihode od 256 milijuna kuna te neto dobit od 10,2 milijuna kuna, dok je samo tvrtka Dalekovod d.d. u istom razdoblju ostvarila prihode od 172 milijuna kuna te neto dobit od 423,8 tisuća kuna, objavljeno je danas iz te tvrtke.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, grupa Dalekovod je u prvom tromjesečju prošle godine imala gubitak od 11,4 milijuna kuna, dok je gubitak Dalekovoda d.d. iznosio 16,9 milijuna kuna.

Iz Dalekovoda u priopćenju i financijskom izvješću kao jedan od važnijih događaja iz prvog tromjesečja ove godine ističu izglasavanje nagodbe s vjerovnicima u postupku predstečajne nagodbe početkom travnja.

Iz izvještaja za prva tri mjeseca vidljivo je poboljšanje financijskog poslovanja što nam pokazuje da Dalekovod ide u dobrom smjeru. I dalje ćemo intenzivno raditi na daljnjem restrukturiranju kompanije i smanjenju fiksnih troškova te na internacionalizaciji poslovanja kako bismo ostvarili zacrtane rezultate, izjava je predsjednika Uprave Dalekovoda Matjaža Gorjupa koja se prenosi u priopćenju.

Po podacima iz izvješća, Dalekovod d.d. je u prvom tromjesečju ostvario ukupni prihod od 173,8 milijuna kuna, što je smanjenje za 5,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu su poslovni prihodi smanjeni za 6,4 posto, na 171,9 milijuna kuna.

Ukupni su pak rashodi tvrtke smanjeni za 13,9 posto, na 173,3 milijuna kuna. Pritom su poslovni rashodi pali za 8,7 posto, na oko 167 milijuna kuna, dok su financijski rashodi pali za čak 65,7 posto, na 6,3 milijuna kuna.

Konsolidirano izvješće koje se, uz Dalekovod d.d., odnosi na još osam Dalekovodovih tvrtki u Hrvatskoj, tri u BiH te po jednu u Sloveniji, Poljskoj, Njemačkoj, Ukrajini i na Grenlandu, pokazuje da su ukupni prihodi grupe iznosili 266,4 milijuna kuna, što je 2,7 posto manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno su ukupni rashodi pali za 9,7 posto, na 255,6 milijuna kuna.

Iz Dalekovoda uz ostalo ističu kako je poslovanje u prvom kvartalu uobičajeno slabije u odnosu na ostala razdoblja tijekom poslovne godine, prvenstveno uslijed otežanih klimatskih uvjeta i posljedičnog usporavanja realizacije projekata, no kako su unatoč tomu ostvareni pozitivni pomaci u poslovanju.

Uz intenziviranje procesa restrukturiranja grupe, iz kompanije naglašavaju i promjenu strategije koja prvenstveno uključuje snažniji fokus na međunarodna tržišta, zbog čega je "za očekivati dobivanje značajnijih poslova u inozemstvu".

Navode pritom kako Dalekovod već izvodi projekte u Norveškoj, Ukrajini i Sloveniji, sudjeluje na nizu natječaja u zemlji i inozemstvu, a poduzete su aktivnosti da se po prvi put pozicionira i nastupi na pojedinim tržištima zapadne Europe na kojima je proces pretkvalifikacije za izvođenje radova u tijeku ili je već završen.

(Hina) xrub ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙