FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO od vlade traži pučke kuhinje u malim sredinama

Autor: ista
ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je danas vladu da pojača napore u skrbi za osnovna ljudska prava svojih građana koji su "ovoga trenutka u dramatičnoj situaciji pukog preživljavanja".

Smatraju da bi vlada i Ministarstvo socijalne politike i mladih, u suradnji s postojećim humanitarnim organizacijama, trebali poduprijeti pokretanje pučkih kuhinja, posebno u malim sredinama, po uzoru na druge europske zemlje.

"Broj građana koji žive na rubu gladi dramatično raste, a hrvatska država ne osigurava im ni najosnovnije uvjete za 'puko preživljavanje'. Postojeće pučke kuhinje, koje uglavnom vode Caritas, Crveni križ i Merhamet, smještene su najčešće u većim gradovima i sve teže podmiruju potrebe naših gladnih sugrađana. Prema pedantnim tvrdnjama europskih statističara, u Hrvatskoj oko milijun i pol građana živi u siromaštvu", navodi se u izjavi koju je u povodu Praznika rada potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Ističe da su na udaru "socijalnog tsunamija" u pvom redu stanovnici provincije gdje nema pučkih kuhinja.

"HHO-u se svakodnevno obraćaju osobe tražeći pomoć zbog svog socijalnog stanja. U pojedinim selima, prema dopisima koje dobivamo, čak 60% stanovnika su umirovljenici, koji zbog komplicirane politike socijalne pomoći ne mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć, a žive na rubu gladi. HHO stoga apelira na imućnije građane naše države da intenzivnije pomognu humanitarnim organizacijama i institucijama koje pružaju socijalnu pomoć ili održavaju pučke kuhinje".

U HHO-u podsjećaju da je Hrvatska ustavno definirana kao "demokratska i socijalna država", koja "brine o socijalnom blagostanju građana“.

"Svi međunarodni dokumenti, uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, naglašavaju socijalna prava kao temeljna ljudska prava, pri čemu se izričito ističe dužnost države da brine o 'pukom preživljavanju' građana. Svjesni smo činjenice da Hrvatska ima velike financijske probleme, ali ne takve da ne bi mogla pronaći načina i sredstava, uključujući i one iz fondova EU, kojima bi se ublažili dramatični učinci galopirajuće gospodarske i socijalne krize", ističu HHO-u.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙