FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU poziva Ukrajinu da razmotri slučaj Timošenko

Autor: ztre
BRUXELLES, 30. travnja 2013. (Hina/AFP) - Europska unija pozvala je u utorak ukrajinske vlasti da ponovno razmotre pitanje oporbene čelnice Julije Timošenko i isprave propuste u proceduri, nakon što je Europski sud za ljudska prava donio presudu protiv Kijeva u tom slučaju.

Ta presuda "potvrđuje zabrinutost koju opetovano izražava EU u pogledu proizvoljnih procedura u slučaju Julije Timošenko", piše u priopćenju visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i povjerenika za proširenje i politiku suradnje sa susjedima Štefana Fuelea.

"Pozivamo ukrajinske vlasti da ponovno pozorno razmotre situaciju gospođe Timošenko, čelnice jedne od najvažnijih oporbenih stranaka u zemlji, koja se još nalazi u zatvoru nakon suđenja koje nije poštivalo odgovarajuće, transparentne i neovisne procedure", dodaju Ashton i Fuele, pozivajući Kijev da odmah provede sve presude Europskog suda za ljudska prava.

Europski sud za ljudska prava stao je u utorak na stranu bivše ukrajinske premijerke, zatočene od 2011., ocijenivši jednoglasno da je njezino pritvaranje 2011. bilo "proizvoljno i nezakonito".

"Ukrajina mora hitno poduzeti mjere kako bi ispravila sustavne propuste u proceduri utvrđene u presudi" Europskog suda za ljudska prava, "u okviru opće reforme svog pravosudnog sustava", poručili su Ashton i Fuele.

EU je na summitu 25. veljače pozvao Ukrajinu da do svibnja postigne "konkretan napredak" u poštivanju vladavine prava kako bi se ubrzali pregovori o potpisivanju sporazuma o pridruživanju do kraja ove godine.

(Hina) xzt yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙