FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović odlikovao postrojbu 61. Lad PZO Koprivnica

Autor: aspa
ZAGREB, 29. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je danas odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog pripadnicima braniteljske postrojbe 61. lakoartiljerijskog divizijuna protuzračne obrane iz Koprivnice kojima ih je odlikovao za doprinos u Domovinskom ratu.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo uručiti visoko odličje cijenjenoj postrojbi", rekao je predsjednik Josipović na prigodnoj svečanosti podsjećajući na njezin ratni put od 21. rujna 1991., kad je ustrojen vod protuzračne obrane, te 4. listopada te godine, kad je odlukom Glavnog stožera ustrojen 61. lakoartiljerijski divizijun Protuzračne obrane iz Koprivnice. "Prvo vatreno krštenje slijedilo je već tri dana kasnije, 7. listopada, kada ste nad područjem industrijske zone omeli i otjerali neprijateljske zrakoplove koji se više nisu pojavljivali nad Koprivnicom", podsjetio je predsjednik Josipović.

Istaknuo je da je postrojba prošla mnoga ratišta te sudjelovala u oslobodilačkoj akciji Oluji, gdje je, kako je rekao, dala doprinos koji je nadvisio planirane zadaće. "Kroz vašu postrojbu prošla su 1723 pripadnika koji su dali velik doprinos obrani domovine i razvoju oružanih snaga", dodao je predsjednik Josipović.

Danas su pred našom državom drugi, srećom ne ratni izazovi, rekao je Josipović i dodao da smo, unatoč teškoćama, pred ulaskom u zajednicu europskih država zahvaljujući povijesnom doprinosu i naporu hrvatskih branitelja.

U ime odlikovane postrojbe predsjedniku Republike zahvalio je njezin ratni zapovjednik, umirovljeni pukovnik Nenad Barić, koji je rekao kako je 61. lakoartiljerijski divizijun protuzračne obrane iz Koprivnice ratni put počeo "doslovce ni iz čega" do preuzimanja oružja iz vojarni jugovojske. Podsjetio je da je postrojba bila prva organizirana postrojba iz Koprivnice poslana najprije na zapadnoslavonsko, a zatim i na druga bojišta, te je sudjelovala u oslobodilačkim akcijama Bljesku i Oluji.

Svi pripadnici divizijuna, njih 1723, mogu biti ponosni na prijeđeni put i ostvarene rezultate, istaknuo je Barić i dodao da je postrojba tijekom rata imala veliku potporu grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

(Hina) xaš ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙