FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade uz 18. obljetnicu "Hrvatskoga slova"

Autor: ipet
ZAGREB, 27. travnja 2013. (Hina) - Uz 18. obljetnicu kontinuiranoga izlaženja časopisa "Hrvatsko slovo" danas je dodijeljena književna Nagrada Dubravko Horvatić za poeziju i prozu toga književnog tjednika te Nagrada Ljubica Štefan za povijest i publicistiku koju zajednički dodjeljuju "Hrvatsko slovo" i Hrvatska kulturna zaklada.

Laureati godišnje Nagrade Dubravko Horvatić, koja nosi ime po osnivaču i prvome glavnom uredniku "Hrvatskoga slova", za poeziju su - Pajo Kanižaj, Enver Mehmedagić i Mijo Tokić, tu nagradu za prozu dobili su Ljubica Kolarić-Dumić, Josip Balaško i Vlado Kudić, dok je Nagradu Ljubica Štefan primio publicist i novinar "Glasa Koncila" Tomislav Vuković.

Nagrade je laureatima uručio glavni urednik Stjepan Šešelj, nagrade za poeziju obrazložio je književni kritičar, novinar i publicist Mate Kovačević, za prozu književni kritičar i urednik u "Hrvatskome slovu" Ivan Božičević, a za Nagradu Ljubica Štefan povjesničar Josip Jurčević.

Tako je, primjerice, Kovačević za dobitnika prve nagrade Paju Kanižaja rekao da je u ciklusu epigrama "Sud haaški kao da je vlaški" oslikao Hrvatsku na početku trećega tisućljeća s njezinim ključnim društvenim i političkim problemima.

Božičević je pak rekao da je priča "Vestalkino pismo", za koju je Ljubica Kolarić-Dumić prvonagrađena za prozu, "zasnovana na mitsko-povijesnoj matrici koju je istodobno impregnirala i sastavnicama koje mogu nositi i univerzalne, pa i stvarnosne, empirijske predznake i pečate".

Vuković je nagrađen za knjigu ''Drugačija povijest'' - skup povijesnih feljtona objavljivanih u "Glasu Koncila" u kojima obrađuje kontroverzne teme hrvatske novije povijesti.

Svečanost dodjele upriličuje se uz obilježavanje Dana "Hrvatskoga slova" - 28. travnja, odnosno u spomen na isti dan mjeseca travnja 1995. kada je objavljen prvi broj "Hrvatskoga slova". Književna Nagrada Dubravko Horvatić dodijeljena je pak prvi put 2006. godine.

Godišnja Nagrada Ljubica Štefan dodjeljuje se pak za društveno i stručno osobito vrijedna znanstvena i publicistička djela (posebice povijesnu publicistiku) nastala istraživanjem arhivske građe i dokumentima potkrijepljenih otkrića, a objelodanjena u hrvatskim ili svjetskim časopisima, listovima, zbornicima, knjigama ili sličnim publikacijama, a prvi put je dodijeljena 2010. godine.

Tjednik za kulturu "Hrvatsko slovo" pokrenut je sa zadaćom promicanja hrvatske kulture, svijesti o nacionalnim interesima hrvatskoga naroda te promicanja svijesti o velikim djelima nacionalnih manjina koje su znatno pridonijele Hrvatskoj i hrvatskoj kulturi.

(Hina) xipet ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙