FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Putovanje bez plana"

Autor: ddub
DUBROVNIK, 26. travnja 2013. (Hina) - U Umjetničkoj galeriji U Dubrovniku večeras je otvorena izložba Alvaro Siza "Viagem sem programa" (Putovanje bez plana), prvi puta prikazana na 13. Venecijanskom bienalu arhitekture na kojem je Alvaro Siza nagrađen Zlatnim lavom za životno djelo.

"Putovanje bez plana" istražuje najintimnije aspekte umjetnikova arhitektonskog opusa, neraskidive veze između procesa projektiranja i ljudske prirode kroz njegove crteže koje je osobno odabrao za taj projekt. Riječ je o 53 crteža nastala o umjetnikovoj mladosti tijekom putovanja s jednog kraja svijeta na drugi, na večerama s prijateljima ili u trenucima odmora. Postav dubrovačke izložbe obogaćen je crtežima koje je Siza napravio tijekom dugogodišnje suradnje s časopisom "Oris" u Zagrebu i Portu.

Alvaro Siza već više desetljeća zauzima izuzetno mjesto u arhitekturi, rođen je u Portugalu 1933. godine i u Portu je studirao na Arhitektonskom fakultetu. Predavao je školi Arhitekture od 1966. do 1969., a 1976. dobio je položaj profesora konstrukcije. Gost je profesor na sveučilištu u Bogoti, u Pennsylvaniji te na Visokoj školi dizajna na Harvardu. Član je američke Akademije umjetnosti i znanosti, počasni je član Royal institute of British Architects Američkog instituta arhitekata, Francuske akademije arhitekata i Europske akademije znanosti i umjetnosti.

(Hina) xddub ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙