FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posađena Gupčeva lipa u Bilju

Autor: vsik
BILJE, 26. travnja 2013.(Hina) - U Parku hrvatskih branitelja u Bilju večeras je posađena Gupčeva lipa, sadnica uzgojena od Gupčeve lipe, jedinog živog svjedoka Seljačke bune iz 1573. godine.

Gupčeva lipa raste uz crkvu sv. Jurja u Gornjoj Stubici, a ispod njezinih grana, prema predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao je svoje istomišljenike i ustanike. Ta je lipa važan povijesni spomenik, a 1957. godine proglašena je spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te ima status zaštićenog spomenika kulture, rekla je načelnica općine Bilja Ružica Bilkić.

Istaknula je kako je 2007. godine, radi osnutka genofonda Gupčeve lipe, sa stabla odrezano pedesetak grančica za daljnje razmnožavanje i osiguravanje potomstva. Prvi živi arhiv te vrste u Hrvatskoj osnovan je 2011. godine, kada je zasađeno 57 sadnica Gupčeve lipe. Potomci se uzgajaju u Šumarskom institutu u Jastrebarskom, rekla je Bilkić i dodala da je Gupčeva lipa visoka devet metara, a opseg njezina debla je 4,90 metara.

"Starošću i dimenzijama, karakterističnim izgledom, impozantnim granama i izbojcima, Gupčeva lipa predstavlja prirodnu rijetkost", rekla je načelnica općine i izrazila zadovoljstvo što će u Bilju "rasti lipa - potomak slavne hrvatske prošlosti". Dodala je da će to drvo biti "važan dio turističke atrakcije mjesta koje je inače turistički orijentirano".

Sadnica je posađena u blizini biciklističke staze koja povezuje Osijek i Baranju, a za turiste i mnogobrojne bicikliste koji se koriste biciklističkom stazom kroz Bilje na putu prema Kopačkome ritu i drugim mjestima u Baranji postavljena je info-ploča s podatcima o Gupčevoj lipi, rekla je načelnica Bilkić. Dodala je da će općina Bilje uskoro dobiti i certifikat o potomstvu Gupčeve lipe te izrazila nadu da će posađena lipa u Bilju "izrasti u pravu ljepoticu".

Gupčevu lipu posadili su Željko Hren iz Kluba prijatelja mjesta Bilja i stubičkoga kraja, koji je danas iz Gornje Stubice i donio sadnicu, te načelnica Ružica Bilkić.

Općina Bilje ima 6500 stanovnika, a posljednjih godina snažno se turistički razvija. Mnogi mještani imaju smještajne kapacitete za noćenje i boravak turista, koji je u Baranji sve više. Posebno je zanimljiv lovni i ribolovni turizam te blizina Kopačkoga rita, rekla je načelnica Bilkić.

(Hina) xvsik ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙