FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tireli: Pravne praznine zakonima o vodama i financiranju vodnog gospodarstva

Autor: tkol
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Laburistica Nansi Tireli prozvala je danas vladajuće da su izmjenama Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, zbog velikih pravnih praznina, stvorili idealno tlo za zlouporabe.

„Zakon je zbunjujući i predstavlja platformu za samovolju“, poručila je Tireli u saborskoj raspravi dodavši kako joj je neprihvatljivo da Hrvatske vode postanu još neovisnija institucija nego što su to bile do sada.

Zakon, ocijenila je, stavlja u povlašteni položaj neke aktivnosti kao što su vađenje šljunka i sedimenta što, po njezinom mišljenju, nije opravdano.

„Pijesak i šljunak se vade i u procesu uređenja vodotokova, nužnih zahvata, a isto tako i kada se odrađuju određene aktivnosti za koje se procjenjuju da su od interesa za Republike Hrvatsku“, odgovorio joj je HNS-ov Petar Baranović.

„Izmjene Zakona o vodama idu u istom smjeru kao i primjerice odredbe novog Zakona o zaštiti prirode i oba zakona ciljaju samo na ubrzanje investicija i prioritet su im investicije no ne i zaštita prirodnih resursa“, poručila je Tireli.

Baranović joj je predbacio da joj je „izlaganja obilježeno zaštitom okoliša“.

„Bilo bi dobro da brigu o okolišu utemeljimo na argumentima i znanstvenim spoznajama te da u svojim izlaganjima pretpostavke i hipoteze stavimo po strani“, poručio joj je Baranović.

Predstavljajući zakone ministar poljoprivrede Tihomir Jakovna rekao je kako je najveća novina rasterećenje gospodarstva parafiskalnih nameta ukidanjem određenih obaveza plaćanja, prije svega naknade za priključenje i naknade za zaštitu voda.

Druga naknada koja se ukida, najavio je, jest naknada za zaštitu voda koju plaćaju osobe koje proizvode ili uvoze sredstva za zaštitu bilja.

Predloženi zakon, rekao je, osigurava stabilne izvore financiranja za održavanje građevina koje su u vlasništvu jedinice područne, regionalne samouprave i to za detaljnu melioracijsku odvodnju.

(Hina) xkt/ibob yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙