FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žigmanov: Vučićev posjet Zagrebu uz isključenost vojvođanskih Hrvata

Autor: jsta
SUBOTICA, 26. travnja 2013. (Hina) - Najavljeni posjet potpredsjednika srbijanske vlade i predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića Zagrebu vjerojatno je u funkciji skretanja pozornosti srbijanske javnosti s problema rješavanja kosovskoga pitanja, ocijenio je u petak visoki dužnosnik hrvatske manjine u Vojvodini Tomislav Žigmanov, no ono što, po njegovim riječima, čudi jest da u pripremu tog posjeta ni na koji način nisu uključeni predstavnici vojvođanskih Hrvata.

"S obzirom na posljedice sporazuma između Beograda i Prištine na unutarnjepolitičkom planu, posjet Vučića Zagrebu može biti u funkciji premještanja pozornosti javnosti u Srbiji na velike probleme oko kosovskoga pitanja te određenoga relaksiranja unutarnjih političkih prilika", naveo je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i član međudržavnog povjerenstva za praćenje provedbe sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Žigmanov, međutim, ističe, da su takvi postupci posve legitimni s aspekta interesa vladajuće političke klase u Srbiji, "no ono što izaziva čuđenje kada je riječ o najnovijoj etapi o hrvatsko-srpskim odnosima jest odsustvo bilo kakvih službenih informacija od predstavnika diplomatskih misija Republike Hrvatske u Srbiji spram hrvatske zajednice o ovome posjetu te totalna isključenost predstavnika Hrvata iz Srbije u ovim aktivnostima", prenose hrvatski mediji u Vojvodini.

Kao razlog za njihovo uključivanje u razvijanje odnosa dvije države Žigmanov navodi ignoriranje zahtjeva vodstva vojvođanskih Hrvata za prijemom kod srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, što je službeno zatražio, još koncem kolovoza prošle godine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) želeći upoznati srbijanskog predsjednika s položajem i problemima hrvatske manjine u Srbiji.

Premda je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić tijekom nedavna službenoga posjeta Zagrebu obećao riješiti to pitanje na tome planu ništa nije učinjeno, ističe Žigmanov.

Također "na unutarnjepolitičkom planu valja podsjetiti da je u području manjinskih prava otvoren cijeli niz procesa koji potencijalno mogu biti negativno razriješeni po položaj manjinskih zajednica, primjerice promjena zakona o informiranju i zakona o nadležnosti nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, o čemu su se predstavnici vojvođanskih Hrvata sa zabrinutošću u nekoliko navrata očitovali, no bez ikakva uspjeha", naveo Žigmanov.

Većina srbijanskih medija u četvrtak je objavila vijest o posjetu potpredsjednika srbijanske vlade i lidera SNS-a Zagrebu.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙