FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Najviši hrvatski dužnosnici razgovarali su u četvrtak u Zagrebu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Janosem Martonyijem i prenijeli mu zahvalu na potpori i pomoći Mađarske tijekom pristupanja Hrvatske EU-u te očekivanje da će suradnja dviju država biti još bolja kada Hrvatska postane članica Unije, priopćeno je iz Ureda predsjednika, vlade i Sabora. Martonyija, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, primili su predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović. U svim susretima potvrđeni su vrlo dobri odnosi dviju susjednih zemalja koji će skorim ulaskom Hrvatske u EU dobiti novi poticaj, osobito u gospodarstvu, prometnom povezivanju i suradnji u energetskom sektoru. Josipović je s Martonyijem razgovarao o načinima obilježavanje ulaska Hrvatske u EU u Mađarskoj, pri čemu je hrvatski predsjednik zahvalio mađarskom predsjedniku na prihvaćanju zajedničkog pokroviteljstva nad tom proslavom, stoji u priopćenju Ureda Predsjednika. Hrvatska i Mađarska se moraju bolje povezati, kako prometno tako i energetski, no ništa manje nije važna ni povezanost među ljudima obiju država, složili su se ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i mađarski šef diplomacije Janos Martonyi.

BRUXELLES - Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica imenovan je u četvrtak za prvog hrvatskog povjerenika Europske komisije, a dužnost povjerenika za zaštitu potrošača treba preuzeti s prvim danom hrvatskog članstva u Europskoj uniji, nakon što njegovo imenovanje potvrde Europski parlament i Vijeće EU-a. Hrvatska vlada kandidirala je Mimicu za povjerenika, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača. Dosadašnji resor zdravlja i zaštite potrošača kojem je na čelu bio malteški povjerenik Tonio Borg sada se dijeli na dva dijela - zdravlje kojem na čelu ostaje Borg i za zaštitu potrošača.

ZAGREB - Europski sud za ljudska prava prihvatio je u četvrtak dvije tužbe protiv Hrvatske utvrdivši da su dvojici osuđenika - Zajku Zahiroviću i Mariju Erkapiću povrijeđena ljudska prava jer njihova obrana u žalbenim postupcima nije imala isti položaj kao tužiteljstvo pa im je dosuđena odšteta po 1500 eura i sudski troškovi. Pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog trostrukog pokušaja ubojstva 38-godišnji Zahirović obratio se sudu u Strasbourgu tvrdeći kako mu je prekršeno pravo na pravedno suđenje jer ga Vrhovni sud nije obavijestio o mišljenju državnog odvjetnika o njegovoj žalbi i nije pozvao na ročište na kojem se o njoj raspravljalo. Time je, smatra, prekršeno i načelo jednakosti strana u postupku.

WASHINGTON - Bijela kuća u četvrtak je potvrdila da je obavijest6ila zastupnike u Kongresu o mogućnosti da je režim Bašara al-Asada u Siriji u manjoj mjeri upotrijebio kemijsko oružje, te naglasila da te vijesti još nisu dovoljno istražene. "Naša obavještajne službe zaključile su da je sirijski režim upotrijebio manju količinu kemijskog oružja, posebice sarin", objavila je glasnogovornica vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden, nakon što je ministar obrane Chick Hagel otkrio tu informaciju tijekom posjeta Abu Dabiju. Objasnila je da procjene obavještajnih službi nisu dostatne.

ZAGREB - Europska diplomatska služba objavila je da će uštedjeti 18,5 milijuna eura u reorganizaciji svojih zaposlenika, nakon kritika Europskog parlamenta na račun svog djelovanja, prenosi BBC. Odbor za vanjsku politiku EP-a upozorio je ovaj tjedan da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) ima previše visokih dužnosnika i da sporo reagira u krizama. Europsku diplomatsku službu, utemeljenu u listopadu 2010., vodi visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Ashton planira ukinuti 17 dužnosti nižeg ranga i sniziti rang za 14 viših dužnosti, rekao je njezin glasnogovornik Michael Mann.

ZAGREB/MOSKVA - U današnjoj Rusiji staljinizma nema, suđenje oporbenom političaru krajnje je objektivno, s Washingtonom se mora surađivati u sigurnosnim pitanjima, a rusko gospodarstvo usporava zbog krize u eurozoni, rekao je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin na godišnjoj telekonferenciji s građanima. Nešto manje od godinu dana otkako se vratio u Kremlj trećim predsjedničkim mandatom, Putin je putem televizije i radija odgovarao na pitanja građana o nizu tema, od vanjske politike do svakodnevnih tegoba. "Držim da nema nikakva staljinističkog elementa. Staljinizam je vezan uz kult ličnosti, uz masovna kršenja zakona, represije u logorima. Ništa takva nema u Rusiji", rekao je Putin novinaru kojega zabrinjava povratak staljinističke prakse u današnju Rusiju, prenosi agencija AFP.

PARIZ - Rezultati istraživanja objavljeni u četvrtak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet potvrđuju da virus H7N9, koji je u Kini izazvao smrt najmanje 22 osobe, doista potiče od peradi i da nema nikakvog dokaza da se prenosi s čovjeka na čovjeka. "Znanstvenici u Kini prvi su put potvrdili da je virus gripe A H7N9 prenesen s ptica, vjerojatno s pilića na tržnici peradi na čovjeka", navodi se u priopćenju Lanceta. Nakon genske analize virusa H7N9, pronađenog kod jedne osobe koja se razboljela, i usporedbe s virusom pronađenim na kokoši s jedne tržnice peradi, "znanstvenici su zaključili da sličnosti između izoliranih virusa daju naslutiti da se sporadično prenosi s peradi na čovjeka", tvrdi Lancet.

PEKING - Kina je dogovorila kupnju 60 Airbusovih zrakoplova u memorandumu o razumijevanju koji su u četvrtak potpisali francuski predsjednik Francois Hollande i kineski predsjednik Xi Jinping. Brojni dijelovi za te zrakoplove bit će proizvedeni upravo u Kini, u Airbusovoj tvornici u Tianjinu, 150 kilometara od Pekinga, kazao je izvor u industriji koji je želio ostati anoniman. Narudžba je vrijedna najmanje osam milijardi dolara prema kataloškim cijenama a u Airbusu navode da obuhvaća 18 zrakoplova širokog trupa tipa A330. Svečanost potpisivanja memoranduma održana je u Pekingu prvoga dana dvodnevnog posjeta francuskog predsjednika Kini. Cilj posjeta je jačanje trgovine između dvije zemlje, a Hollandea prati delegacija poslovnih ljudi.

BEOGRAD - Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ocijenio je u četvrtak u Beogradu da buruxelleski sporazum s Kosovom neće biti poništen ni po cijenu pada vlade jer odluka iz Bruxellesa osigurava Srbiji budućnost, a na zahtjev kosovskih Srba koji ne prihvaćaju sporazum istaknuo da je vlada spremna i na referendum, a on osobno i na ostavku ukoliko sporazum ne bi dobio potporu na referendumu. Vučić je, nakon što su predstavnici kosovskih Srba njemu i predsjedniku vlde Ivici Dačiću u četvorosatnom razgovoru sporazum ocijenili neprihvatljivim, na tiskovnoj konferenciji poručio da je državni vrh donio "tešku, ali jedinu moguću odluku". Ponudio je i ostavku ukoliko odluka o sporazumu ne bude prihvaćena na mogućem referendumu i pokaže li se da srbijanska vlada i parlament nemaju legitimitet.

BEOGRAD - Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu tražile od Srbije priznanje Kosova niti je to srbijansko državno izaslanstvo učinilo postignutim sporazumom o normalizaciji s Prištinom u Bruxellesu. "Nismo tražili od Srbije da prizna Kosovo, tražili smo od Srbije da normalizira odnose i to je ono što ovaj sporazum čini", rekao je Kirby novinarima na skupu u povodu predstavljanja investicijskih mogućnosti općina Preševo, Bujanovac i Medvedja na jugu Srbije, većinski naseljenih Albancima. "Normalizacija odnosa nije isto što i priznanje", navode beogradski mediji objašnjenje američkog veleposlanika novinarima na pitanje o tome vidi li Washington bruxelleski sporazum kao priznanje neovisnosti Kosova.

SAVAR - U urušavanju zgrade tekstilnog pogona u predgrađu Dacce u Bangladešu poginulo je 228 osoba a strahuje se da je 24 sata nakon nesreće još mnogo, većinom radnica, zarobljeno pod ruševinama. Osmerokatnica Rana Plaza srušila se kao kula od karata u srijedu u Savaru, predgrađu Dacce. Prizor je podsjećao na posljedice snažnog potresa. Tekstilni radnici iz zgrade otvoreno su izrazili zabrinutost prethodnog dana zbog pukotina ali su njihovi šefovi zanemarili upozorenja i pozvali ih da dođu normalno raditi idući dan. U četvrtak navečer stanovnici četvrti Savar 30 kilometara od Dacce još su uvijek polugama i golim rukama izvlačili preživjele i tijela stradalih iz ruševina zgrade. Više od 1.000 osoba je ozlijeđeno.

BEČ - Tatjana Jumaševa, kći bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina koji je umro 2007., dobila je austrijsko državljanstvo, prema informacijama austrijskog tjednika News od četvrtka. Suprug Tatjane Jumaševe, Valentin Jumašev prijavio je 28. prosinca 2007. godine prebivalište u selu Winden am See u Gradišću, šezdesetak kilometara jugoistočno od Beča. Na istoj su adresi od 15. srpnja 2008. prijavljene Tatjana Jumaševa i njezina kći Maria rođena u Londonu, piše News.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙