FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski medicinski časopis - virus H7N9 dolazi od peradi

Autor: dmus
PARIZ, 25. travnja 2013. (Hina/AFP) - Rezultati istraživanja objavljeni u četvrtak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet potvrđuju da virus H7N9, koji je u Kini izazvao smrt najmanje 22 osobe, doista potiče od peradi i da nema nikakvog dokaza da se prenosi s čovjeka na čovjeka.

"Znanstvenici u Kini prvi su put potvrdili da je virus gripe A H7N9 prenesen s ptica, vjerojatno s pilića na tržnici peradi na čovjeka", navodi se u priopćenju Lanceta.

Nakon genske analize virusa H7N9, pronađenog kod jedne osobe koja se razboljela, i usporedbe s virusom pronađenim na kokoši s jedne tržnice peradi, "znanstvenici su zaključili da sličnosti između izoliranih virusa daju naslutiti da se sporadično prenosi s peradi na čovjeka", tvrdi Lancet.

Liječnički nadzor osoba koje su bile u kontaktu s pacijentima koje je zahvatio virus nisu pokazali ništa. Kod tih osoba ni nakon 14 dana nadzora nije se pokazao nikakav simptom zaraze, "što daje naslutiti da virus zapravo nije kadar prenositi se među ljudima", navodi časopis.

(Hina) xdam ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙