FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska agencija za lijekove traži suspenziju Tetrazepama

Autor: mhaj
PARIZ , 12. travnja 2013. (Hina/AFP) - Europska agencija za lijekove (EMA) čije je sjedište u Londonu u petak je izvijestila kako će preporučiti suspenziju lijeka tetrazepama, nakon upozorenja francuske Državne agencije za sigurnost lijekova (ANSM) o potencijalnim teškim neželjenim nuspojavama ovoga lijeka koji se koristi u terapiji opuštanja mišićnih spazama.

Povjerenstvo za procjenu opasnosti djelovanja lijekova na organizam Europske agencije za lijekove preporučilo je da se iz prodaje i upotrebe privremeno povuku lijekovi koji sadrže tetrazepam, nakon što je na zahtjev Francuza, u siječnju 2013. obavljeno ponovno ispitivanje, stoji u priopćenju EMA-e.

Upozorenje se odnosi i na generičke lijekove poput lijeka Myolastana, istoga sastava koji proizvodi farmaceutska tvrtka Sanofi.

Francuska Državna agencija za sigurnost lijekova zadužila je EMA-u da "ponovno ispita koliki je omjer koristi i rizika kod pacijenata pod terapijom tetrazepamom, kao i privremeno povlačenje lijekova koji sadrže tetrazepam s tržišta."

Tetrazepam je derivat benzodiazepina koji se koriste kao miorelaksansi, tj. lijekovi za opuštanje mišićnih spazama, osobito u reumatologiji.

Istraga francuskih laboratorija pokazala je učestale neželjene efekte na koži, poput Lyellova sindroma ili toksične epidermalne nekrolize koja je uzrokovana reakcijom na neki lijek. Karakterizira ga bulozno odvajanje gornjeg dijela kože (epidermisa) od nižeg dijela kože (dermisa) po cijelome tijelu, nekroza i eritem. Postoji opasnost i od zahvaćanja mukozne membrane tj. sluznice što može rezultirati gastrointestinalnim krvarenjem, prestankom disanja i drugim komplikacijama. Državna agencija za sigurnost lijekova prijavila je i druge teže nuspojave - neurološke i psihičke.

U očekivanju konačnog prijedloga EMA-e, ANSM preporučuje korištenje alternativnih lijekova.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙