FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno izvješće HPA

Autor: tper
ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) svojim će aktivnostima i nadalje pružati potporu poljoprivrednim proizvođačima i sustavno djelovati na unapređenju poljoprivredne proizvodnje s posebnim naglaskom na razvoj stočarskog sektora, istaknuto je na predstavljanju izvješća agencije za 2012. godinu.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner kazala je kako je HPA institucija s dugogodišnjom tradicijom u poljoprivredi, zadužena za unapređenje stočarske proizvodnje, a uz Ministarstvo poljoprivrede nositelj je izrade operativnih programa koji za cilj imaju povećanje konkurentnosti stočarske proizvodnje.

Ravnatelj HPA Zdravko Barać je istaknuo kako su operativni programi za stočarstvo gotovi, u drugoj polovici godine bit će prezentirani i vjeruje da će u idućoj godini krenuti prve investicije u nove farme.

U izvješću su sumirani brojčani pokazatelji aktivnosti HPA, koji pokazuju stanje i trendove u stočarskoj proizvodnji u Hrvatskoj.

Prema podacima iz godišnjeg izvješća HPA za 2012. vidljivo je smanjenje broja goveda i to, kako se navodi, zbog loših vremenskih uvjeta, velike suše i niskih otkupnih cijena.

Za govedarsku proizvodnju napogubniji je pad brojnog stanja krava, što je rezultiralo i manjim brojem teladi.

Tako je broj krava prošle godine u odnosu na godinu ranije smanjen za 7,2 posto, na 191,3 tisuće.

Broj isporučitelja mlijeka lani je prema godini ranije smanjen sa 17.366, na 14.874 isporučitelja, a proizvodnja mlijeka smanjena je sa 626 milijuna litara u 2011. na 602 milijuna litara u prošloj godini.

Udio mlijeka EU kvalitete u prošloj godini iznosio je 93,4 posto.

Izvješće pokazuje i da je u 2012. evidentirano 26.663 uzgojno valjanih krmača, 44.917 uzgojno valjanih ovaca te 8.196 koza i dr.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙