FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i SAD najavili regionalni program stambenog zbrinjavanja izbjeglica

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. travnja 2013.(Hina) - Oko 460 izbjegličkih obitelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije uskoro će biti u prilici riješiti svoje stambene probleme zahvaljujući pokretanju regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, najavili su u četvrtak dužnosnici Europske komisije i američkog State Departmenta.

U priopćenju koje je prenijelo američko veleposlanstvo u Sarajevu podsjeća se kako će 74 tisuće ugroženih osoba iz četiri države regije biti zbrinuto na temelju projekta prihvaćenog na regionalnoj donatorskoj konferenciji koja je u održana u travnju 2012. godine.

Program će se provoditi tijekom pet godina, a financirat će se iz donatorskog fonda. Procjenjuje se kako će biti potrebno osigurati 580 milijuna eura. Europska unija pojedinačno je najveći donator s 234 milijuna eura, od kojih će preko 100 milijuna eura biti donirano do kraja ove godine.

Uz vlade Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore u program su uključeni Europska komisija, Razvojna banka Vijeća Europe, UNHCR, OSCE i SAD.

"Regionalni program stambenog zbrinjavanja je dobar primjer kako se na održiv način možemo suočiti s teškim pitanjima vezanim za izbjeglice i raseljene osobe", kazao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele najvaljujući početak gradnje i obnove prvih stambenih objekata namijenjenih izbjegličkim obiteljima.

Rolf Wenzel, guverner Razvojne banke Vijeća Europe koja rukovodi regionalnim programom stambenog zbrinjavanja, podsjetio je kako ovaj projekt znači rješavanje životno važnih pitanja za tisuće ljudi.

"Nastavljamo s još većim naporima kako bi pomogli zemljama da osiguraju dostojne stambene uvjete za populaciju kojoj je pomoć najpotrebnija", kazao je Wenzel.

Pomoćnica državnog tajnika SAD za stanovništvo, izbjeglice i migracije Anne Richard potvrdila je potporu Wshingtona ovom projektu čiji je cilj okončati teško naslijeđe ratova iz prošlosti.

"Ovaj je program je simbol uspjeha za diplomaciju i daje nadu u bolju budućnost za mnoge u regiji", ocijenila je Richard u ime vlade SAD.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙