FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južna Koreja sa sjevernim susjedom želi razgovarati o Kaesongu

Autor: mvra
SEUL, 25. travnja 2013. (Hina) - Južna Koreja predložila je u četvrtak razgovore sa Sjevernom Korejom o pokretanju proizvodnje u zajedničkom industrijskom parku Kaesong, koja je prekinuta početkom travnja zbog velikih napetosti na poluotoku.

Sjeverna Koreja je 3. travnja zabranila Južnokorejcima ulazak u kompleks, smješten na njezinu teritoriju, desetak kilometara od granice. No, oko 180 južnokorejskih radnika ostalo je u kompleksu i vjeruje se da im nedostaje hrane i zaliha.

Kao odgovor na zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje, Sjeverna Koreja je povukla svoje radnike iz tog parka i suspendirala projekt, u prilikama velike napetosti na poluotoku i ratobornih prijetnji SAD-u i Južnoj Koreji.

Napetosti su izbile nakon što je UN nametnuo Sjevernoj Koreji nove sankcije kao odgovor na treći nuklearni test u veljači. Pjongjang su dodatno razljutile vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje zbog čega im je zaprijetio nuklearnim napadima.

Kaesong je lani ostvario promet od 469,5 milijuna američkih dolara, što je od neprocjenjive vrijednosti za Pjongjang u pogledu zapošljavanja, ubiranja poreza i prinosa deviza. U 123 južnokorejske tvrtke, smještene u tom parku, radi više od 50.000 sjevernokorejskih radnika pa je ta zona Pjongjangu nužan izvor zarade.

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙