FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navaljni tvrdi da mu se sudi zbog "osvete" Kremlja

Autor: kgab
ZAGREB/KIROV, 24. travnja 2013. (Hina) - Aleksej Navaljni, čovjek koji je vodio masovne prosvjede protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina 2011. i 2012. godine, rekao je u srijedu pred sudom u gradu Kirovu da su optužbe za pronevjeru, zbog kojih bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do 10 godina, osveta Kremlja te da je njihova svrha da ga se politički marginalizira, javljaju ruski mediji.

"Ovaj slučaj je politički motiviran", rekao je Navaljni pred sudom u Kirovu, industrijskom gradu oko 800 kilometara sjeveroistočno od Moskve gdje mu se sudi za pronevjeru. "To je politička osveta", ustvrdio je.

Po ruskom zakonu, čak i uvjetna kazna onemogućila bi Navaljnom, koji je nedavno izrazio želju da postane ruskim predsjednikom, kandidaturu na izborima.

"Ako mislite da ću biti uplašen i šutjeti, griješite", rekao je Navaljni predsjedavajućem suda Sergeju Bljinovu koji ga je ukorio zbog izjave da su Putin i njegova vlada "korumpirani, okupacijski režim".

"Reći ću ono što smatram potrebnim", kazao je Navaljni, a njegovu izjavu popratili su pljeskom mnogi nazočni u sudnici.

Također je kazao da je ova optužnica protiv njega osveta za njegovu istragu korupcije na visokoj razini i kampanju u zimi 2011. u kojoj je pozvao pristaše oporbe da glasuju za "bilo koga, samo ne za stranku lopova", kako Navaljni naziva Putinovu Jedinstvenu Rusiju.

Po zvanju odvjetnik Navaljni je u Kirovu optužen za pronevjeru javnog novca. Optužnica ga tereti da je 2009. godine organizirao pronevjeru 400.000 eura na štetu tvrtke za eksploataciju šuma Kirovles.

Istodobno se protiv njega vode i drugi sudski procesi, a zajedno s bratom Olegom optužen je da je 2008. oštetio jednu tvrtku za oko 920.000 eura.

Navaljni i njegovi odvjetnici izjavili su u srijedu da državni tužitelj nije pružio jasne dokaze za bilo kakvo kazneno djelo.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙