FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tanovićev "Berač željeza" otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. travnja 2013.(Hina) - Novi film oskarovca Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" otvorit će ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), objavljeno je u srijedu iz direkcije te najprestižnije regionalne filmske smotre.

Ovogodišnji 19. SFF trajat će od 16. do 24. kolovoza, a ostvarenje, čiji je Tanović scenarist i redatelj, u Sarajevu će biti prikazano nakon što je na filmskom festivalu u Berlinu u natjecateljskom programu već nagrađen s dva "Srebrena medvjeda" i to za film i za glavnog glumca.

"I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja SFF-a bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu", izjavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Redatelj Tanović je istaknuo kako je njegov novi film tek rekonstrukcija stvarnih zbivanja, a napravljen je s nakanom da pokaže diskriminaciju s kojom se u BiH svakodnevno susreću pripadnici nacionalnih manjina, u ovom slučaju Romi.

"Ovu priču treba vidjeti ne samo kako bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvaćanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje kakvi smo to ljudi postali", kazao je Tanović.

Naslovnu ulogu glumi naturščik Nazif Mujić koji u filmu, kao i u stvarnosti, izdržava obitelj skupljajući staro željezo, jedva preživljavajući, dok njegova supruga Senada brine o njihovu domu i dvoje djece, uz treće dijete na putu. Kroz komplikacije oko trudnoće i probleme s kojima se suočava obitelj koja nema zdravstveno osiguranje i traži pomoć nevladinih udruga i državnih institucija film prikazuje svu okrutnost suvremenog društva u BiH.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙