FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovno povjerenje u Njemačkoj pogoršano u travnju - Ifo

Autor: vmom
ZAGREB/MUENCHEN, 24. travnja 2013. (Hina) - Poslovno povjerenje u Njemačkoj u travnju je pogoršano, objavio je njemački institut Ifo čije je najnovije ispitivanje pokazalo daleko veći oprez poslovnih čelnika glede poslovanja.

Ifo indeks poslovne klime usklađen za sezonske čimbenike u travnju je tako smanjen na 104,4 boda, sa 106,7 bodova u ožujku, objavio je danas ugledni njemački ekonomski institut.

Čelnik odjela za analize poslovnih ciklusa i ispitivanja pri Ifou Kai Carstensen kazao je kako se temeljni indeks zadržao na visokim razinama, ali da očituje pojačanu neizvjesnost u vezi budućnosti.

"Ifo indeks poslovne klime u njemačkoj industriji i trgovini u travnju je smanjen. Premda je većina ispitanika trenutnu poslovnu situaciju ocijenila dobrom, iskazali su i daleko veći oprez nego u prethodnom mjesecu. Njihova očekivanja u pogledu budućnosti također su prigušena. Njemačko gospodarstvo uzelo je predah", kazao je Carstensen, prema priopćenju.

Slabi indeks poslovnog povjerenja u najvećem europskom gospodarstvo mogao bi se pridružiti nizu slabijih gospodarskih pokazatelja iz eurozone koji su u posljednje vrijeme ojačali pritiske na Europsku središnju banku (ECB) da smanji ionako rekordnu nisku ključnu kamatnu stopu od 0,75 posto.

Njemačko gospodarstvo u posljednjem je lanjskom tromjesečju smanjeno za 0,6 posto, a njegova bi daljnja slabost mogla dodatno otežati izlazak 17-člane eurozone iz recesije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙