FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora Leko u službenom posjetu Cipru

Autor: dmus
NIKOZIJA, 23. travnja 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, nakon sudjelovanja u radu dvodnevne konferencije predsjednika parlamenata EU, u utorak poslijepodne je sastankom s državnim tajnikom ciparskog ministarstva vanjskih poslova Andreasom Mavrojanisom počeo službeni posjet Cipru.

Mavrojanis je u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka ustvrdio kako je za Cipar jako vrijedno to što je mogao ugostiti predsjednika i izaslanstvo hrvatskog parlamenta. "Vrlo smo sretni zbog toga što za nekoliko mjeseci Hrvatska ulazi u EU, gdje ćemo nakon toga biti zajedno", rekao je Mavrojanis.

Ciparski je dužnosnik kazao da je s predsjednikom Sabora razmijenio mišljenja o brojnim pitanjima iz područja bilateralne suradnje i gospodarstva, osobito u svjetlu teške situacije u kojoj se Cipar sad nalazi, te o načinima na koje dvije zemlje mogu zajednički pridonijeti europskom integracijskom procesu.

"Sve u svemu, bio je to konstruktivan susret vrlo bliskih prijatelja i skorašnjih partnera unutar EU", zaključio je Mavrojanis.

Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je zadovoljstvo razgovorom, osobito stoga što "Hrvatska i Cipar imaju neka povijesna iskustva koja ih obilježavaju pri pristupu EU". Cipar je Hrvatskoj, po Lekinim riječima, prenio "sva svoja iskustva, od pristupa EU do rada u njoj kao razmjerno manja država članica".

"Posebno smo razmatrali mogućnost suradnje u Sredozemlju, o tome što možemo učiniti na Mediteranu za EU i što za njega sa stajališta EU", kazao je Leko.

Predsjednik Sabora istaknuo je da su oko toga stajališta dviju zemalja potpuno usuglašena, jer se i Cipar i Hrvatska zalažu se za Sredozemlje kao regiju mira, za jačanje jadranske suradnje, zaštitu okoliša, čistog mora i prirode.

"S Cipra nosim krajnje prijateljske i partnerske osjećaje nakon ovih razgovora", rekao je na kraju Leko, kojeg će u sklopu posjeta još primiti predsjednik Republike Cipra Nikos Anastasiades, a s domaćinom posjeta, predsjednikom parlamenta Janakisom Omiruom sastat će se na radnoj večeri.

Saborsko izaslanstvo u Hrvatsku se vraća u srijedu.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙