FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 20. do ponedjeljka 22. travnja

Autor: kgab
ZAGREB, 19. travnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 20. do ponedjeljka 22. travnja.

SUBOTA, 20. travnja

-------------------

CRNA GORA - Predviđen je prosvjed crnogorske oporbe, pristaša neovisnog predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, ispred ureda predsjednika Crne Gore zbog nezadovoljstva ishodom predsjedničkih izbora na kojima je, kako pokazuju preliminaarni rezultati, pobijedio aktualni predsjednik Filip Vujanović. Organizatori prosvjeda planiraju zatražiti od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da u roku od 15 dana raspiše nove izbore i pokrene inicijativu za izmjenu izbornog zakona.

ISTANBUL - Američki državni tajnik John Kerry i birtanski ministar vanjskih poslova William Hague nazočit će ssastanku Prijatelja Sirije.

Cilj ovog sastanka je da se svi slože oko toga kako će Sirija izgledati nakon Bašara al-Asada. Očekuje se da će se također razgovarati o

oružju koje stiže oporbi jer se strahuje da dio oružja odlazi i različitim oružanim skupinama.

BAGDAD - Lokalni izbori u Iraku. Vjerodostojnost izbora, prvih u Iraku od 2010. godine, dovedena je u pitanje jer je do sada ubijeno 14 kandidata za izbore, a glasovanje će se održati u samo 12 od ukupno 18 pokrajina.

ANKARA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas otputovat će u Tursku na sastanak s premijerom Recepom Tayipom Erdoganom. Tijekom dvodnevnog boravka također će razgovarati s turskim predsjednikom Abdulahom Gulom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

NEDJELJA, 21. travnja

---------------------

NIKOZIJA - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko doputovat će na Cipar gdje će sa saborskim izaslanstvom sudjelovati na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, nakon koje će se u sklopu službenog posjeta Republici Cipar sastati s predsjednikom ciparskog Zastupničkog doma Yiannakisom Omirouom i stalnim tajnikom ciparskog Ministarstva vanjskih poslova Andreasom Mavroyiannisom te će ga primiti predsjednik Cipra Nicos Anastasiades.

ANKARA - Očekuje se da će u Tursku doputovati izraelsko izaslanstvo koje bi s turskim dužnosnicima trebalo razgovarati o odšteti obiteljima žrtava izraelskog napada 2010. na brod Mavi Marmara, koji je prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi. Izraelski komandosi presreli su u svibnju 2010. brod Mavi Marmara. U vojnoj intervenciji je smrtno stradalo devet turskih humanitaraca. Incident koji se dogodio u međunarodnim vodama izazvao je veliku napetost između Turske i Izraela.

PARAGVAJ - Predsjednički i parlamentarni izbori.

PONEDJELJAK, 22. travnja

------------------------

NIKOZIJA - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko boravi na Cipru gdje sa saborskim izaslanstvom sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije. Nakon otvaranja konferencije i pozdravnog obraćanja predsjednika Zastupničkog doma Republike Cipar Janakisa Omirua predviđeno je da predsjednik Hrvatskog sabora održi govor o važnosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙