FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za brži pronalazak - zajednički popis nestalih osoba cijele regije

Autor: zdra
VUKOVAR, 23. travnja 2013. (Hina) - Nužno je u što kraćem roku sastaviti zajednički popis nestalih osoba s područja Hrvatske, BiH i Kosova kako bi se uz primjenu jedinstvene metodologije ubrzao proces traženja nestalih osoba s područja cijele regije, zaključeno je, među ostalim, u Vukovaru na sastanku članova Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske, Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i predstavnika udruga obitelji nestalih iz dviju zemalja.

Govoreći o zaključcima današnjeg sastanka u vukovarskome hotelu "Lav", predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izrazila je zabrinutost zbog spore potrage za zatočenim i nestalim osobama ocjenjujući kako je "ključ" za ubrzavanje tog procesa politika.

"Vrijeme curi, ljudi umiru. S našeg gledišta, ovo pitanje možemo riješiti samo ako se iz njega makne politika ili politika to odluči riješiti", ocijenila je Alvir.

Po riječima Mirjane Miodrag-Božin iz Udruženja nestalih osoba iz Srbije, radi ubrzavanja potrage za nestalima, nužno je sastaviti zajednički popis nestalih osoba s područja cijele regije. Također je rekla kako su se dogovorili da se 2014. godina proglasi godinom nestalih osoba.

Pomoćnik ministra branitelja u Vladi RH Ivan Grujić podsjetio je da je Hrvatska još prije dvije godine predlagala da se načini jedinstven popis svih osoba nestalih u ratnim sukobima u regiji. "Bude li volje, taj bi popis mogao biti vrlo brzo gotov", istaknuo je.

Matthew Holliday iz međunarodnog povjerenstva za nestale osobe ocijenio je kako je u procesu pronalaska, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba nužna suradnja vladinih tijela i udruga obitelji nestalih osoba. Kao jedan od većih problema s kojim se mjerodavna tijela suočavaju u tom procesu na području cijele regije, istaknuo je velik broj posmrtnih ostataka neidentificiranih osoba.

"Na području BiH neidentificirano je između tri i pet tisuća ekshumiranih osoba, Kosova oko 400, a Hrvatske oko 500", rekao je Holliday.

Po podatcima iznesenim na konferenciji za novinare, u Hrvatskoj se još traga za 1703 osobe, na Kosovu za 700, a u BiH za 10.000 nestalih osoba.

Nakon sastanaka održanih u Osijeku (2010.) i Novome Sadu (2011), sastanak u Vukovaru bio je treći sastanak Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Republike Hrvatske, Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica i predstavnika udruga obitelji nestalih iz dviju zemalja.

(Hina) xzdra ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙