FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FARC-u godišnje milijarda dolara od trgovine drogom

Autor: dlug
BOGOTA, 23. travnja 2013. (Hina) - Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) kontroliraju 60 posto ukupne trgovine drogom u Kolumbiji što im godišnje donosi zaradu od milijardu dolara, objavio je prvi čovjek kolumbijske policije general Jose Roberto Leon.

FARC je osnovan 60-ih godina prošlog stoljeća kao oružano krilo kolumbijske Komunističke partije. To je najveća i najstarija pobunjenička skupina u Latinskoj Americi, a SAD i EU je smatraju terorističkom, odgovornom za brojna ubojstva i otmice. Pretpostavlja se da snage FARC-a trenutačno čini oko 8.000 pobunjenika. U njihovim redovima još uvijek ima iskusnih zapovjednika srednjeg ranga. Pobunjenici najčešće primjenjuju taktiku brzih napada i povlačenja te zasjeda, najčešće u ruralnim područjima

Koncem prošle godine predstavnici kolumbijskih vlasti i pobunjenika u Oslu su započeli mirovne pregovore u pokušaju da se okonča skoro 50-godišnji sukob koji je odnio tisuće života. Mjesec dana kasnije pregovori su prebačeni u glavni grad Kube, Havanu. Službene brojke navode kako je od početka sukoba 60-ih godina do danas stradalo najmanje 600,000 ljudi dok je oko tri milijuna raseljeno zbog sukoba. Posljednji put pregovori su održani 1999. godine, no propali su tri godine kasnije nakon što je FARC oteo jedan komercijalni avion i senatora.

"Na dobrom smo putu do konačnog mira. Vjerujem kako će sukobi ostati iza nas. Konflikt se bliži kraju. Međutim, time naš posao nije završen. Brojne bande pokušat će nastaviti posao s drogom koji je organizirao FARC. Pokušat će zauzeti njihovo mjesto. Bande će postati naš najveći problem," smatra Leon.

Kolumbija je najveći svjetski proizvođač droge, ujedno i najveći opskrbljivač SAD-a heroinom. Godišnje se u toj zemlji proizvede oko 350 tona kokaina.

(Hina) xdl ydl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙