FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više plaće u Njemačkoj naškodile bi eurozoni, tvrdi guverner Bundesbanka

Autor: mkuz
FRANKFURT, 22. travnja 2013. (Hina/AFP) - Opći rast plaća Njemačkoj ne bi koristio drugim članicama eurozone a naškodio bi području jedinstvene valute u cjelini, ustvrdio je u ponedjeljak njemački guverner Jens Weidmann.

"S obzirom na relativno slabe trgovinske odnose s perifernim europskim zemljama, one bi jedva profitirale od smanjene cjenovne konkurentnosti i povećane potrošnje u Njemačkoj", izjavio je Weidmann u intervjuu za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"U konačnici bi stanje u eurozoni u cjelini bilo lošije", dodao je njemački guverner i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB).

U kontekstu ponovnog razbuktavanja dužničke krize u eurozoni brojne su partnerske zemlje u eurozoni pozvale najveće europsko gospodarstvo da uloži veće napore kako bi potaknulo rast, ponajprije kroz povećanje plaća, kako bi stimuliralo potrošnju.

Weidmann je tako u najnovijem nastupu ponovio stajalište koje je iznio i u jednom govoru krajem siječnja, ustvrdivši da bi povećanje plaća u Njemačkoj za pet posto u srednjoročnoj perspektivi smanjilo zaposlenost u Njemačkoj za jedan posto a BDP za 0,75 posto.

"Zaključna analiza pokazuje da bi cijela monetarna unija bila labavija jer bi zemlje u krizi postale konkurentnije samo u odnosu na Njemačku ali ne i u odnosu na zemlje izvan nje", pojasnio je u govoru u Udruženju njemačkih proizvođača automobila (VDA).

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙