FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 22. travnja

Autor: spuc
ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 22. travnja.

NIKOZIJA - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko boravi na Cipru gdje sa saborskim izaslanstvom sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije. Nakon otvaranja konferencije i pozdravnog obraćanja predsjednika Zastupničkog doma Republike Cipar Janakisa Omirua predviđeno je da predsjednik Hrvatskog sabora održi govor o važnosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

RIM - Prisega talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, prvog koji je dobio uzastopni drugi mandat, u Zastupničkom domu talijanskog parlamenta. Napolitano (87) je u subotu u šestom krugu glasovanja ponovno izabran za predsjednika Republike Italije, pošto se u prethodnih pet krugova lijevi i desni blok nisu mogli usuglasiti oko prihvatljivog kandidata, osvojivši 728 od 1.007 glasova. Najavio je da će prilikom polaganja prisege iznijeti uvjete pod kojima je prihvatio nominaciju za predsjednika te kako namjerava vršiti predsjedničku dužnost u novom mandatu.

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije. Oni će, među inim, prihvatiti zaključke o Hrvatskoj u kojima će pozdraviti završno izvješće o monitoringu, koje je Komisija objavila 26. ožujka i zaključila da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve iz svih pregovaračkih poglavlja. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izvijestit će ministre o povijesnom dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji je uz njezino posredovanje parafiran u petak. Ministri bi u svojim zaključcima mogli preporučiti čelnicima zemalja članica da na svom summitu u lipnju odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, a da se s Kosovom otvore pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Ministri bi trebali raspravljati i o ublažavanju naftnog embarga za Siriju.

BRUXELLES - Američki državni tajnik John Kerry razgovarat će s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o europsko-američkim trgovačkim odnosima, Iranu, Sjevernoj Koreiji i Siriji. Riječ je o prvom Kerryjevom posjetu Bruxellesu, gdje će u utorak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Dežurni:

Noć: Tomislav Delač

Prijepodne: Renata Tomašević

Poslijepodne: Sanja Pucak

Navečer: Srđan Baković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvk ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙