FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venezuela: bez ručnog prebrojavanja glasova

Autor: vkla
CARACAS, 17. travnja 2013. (Hina/AFP) - Pravosuđe Venezuele u srijedu je odbacilo mogućnost ručnog prebrojavanja glasova, a oporba koja osporava pobjedu Nicolasa Madura na predsjedničkim izborima našla se pod pritiskom, javlja AFP i podsjeća da Maduro ima sve veću međunarodnu potporu, uz izuzetak SAD-a.

Tijesno izgubivši izbore, guverner sjeverne države Miranda, Henrique Capriles, zatražio je reviziju izbornih rezultata, tj. ručno prebrojavanje glasova. No, Vrhovni sud pravde (TSJ), najveća sudska instanca u Venezueli, je to ocijenio "nemogućim", podsjećajući da je izborni sustav "potpuno automatiziran".

"Oni koji su mislili da je takav način prebrojavanja moguć su se prevarili", objasnila je predsjednica suda Luisa Estela Morales.

Maduro, nasljednik socijalističkog vođe Huga Chaveza, trebao bi se sastati s guvernerima zemlje kako bi potvrdio svoju vlast. Na svom Twitter profilu pozvao je na mir, ali je također uputio poruku ljudima da "izoliraju fašiste i nasilnike gdje god bili". Pravosudna tijela je pozvao da kazne zločine i razaranja.

Nicolas Maduro odnio je pobjedu s 50,66 posto glasova, dok je njegov protivnik Henrique Capriles osvojio 49,07 posto glasova. Capriles ga smatra "nelegitimnim predsjednikom", a vladajuću stranku je optužio za izbornu prijevaru.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙